19:19 21.06.2018

Латвія заборонила навчання російською мовою в приватних вузах і коледжах

2 хв читати
Латвія заборонила навчання російською мовою в приватних вузах і коледжах

Сейм Латвії ухвалив у четвер в остаточному читанні поправки до закону про вузи, які передбачають заборону на навчання російською мовою в приватних вузах і коледжах.

Міністерство освіти і науки пропонує дозволити вузам і коледжам, які реалізують програми навчання мовою, що не відповідає умовам закону про вузи, продовжити їх реалізацію до закінчення терміну акредитації цих програм. Однак після 1 січня 2019 року приймання студентів на такі програми заборонять.

Відповідно до чинного закону, іноземною мовою дозволяється здійснювати навчання за такими програмами, де це необхідно для досягнення цілей навчання (мовні і культурні програми).

Міністерство обґрунтовує свою пропозицію тим, що з урахуванням поправок до закону про освіту в зв'язку з реалізацією програм навчання на етапі середньої освіти необхідно встановити чіткі умови щодо мови програм навчання в вузах і коледжах.

Так як держава регулює критерії реалізації програм навчання та критерії їх акредитації, вона має право також встановлювати, якою мовою реалізуються ці програми, вважає міністерство.

Як пояснили інформагентству BNS в Міносвіти, зміни, які регулюють мови викладання в приватних вузах, виходять з нещодавно затверджених поправок до закону про освіту, які передбачають поступовий перехід на навчання тільки державною мовою в середній школі. Досі закон про вузи регулював використання мов тільки в державних вузах, але, так як вища освіта є делегованою державою функцією, такі ж зміни необхідні і в приватних вузах.

Навчання в університетах, як і раніше, можна буде вести однією з мов ЄС. У державних вузах Латвії навчання мовами ЄС можливе лише в окремих випадках - для іноземних студентів і за програмами, передбаченими договорами про міжнародне співробітництво. При цьому іноземні студенти обов'язково вивчають латиську мову, якщо навчання триває більше шести місяців.

Раніше президент Латвійської асоціації приватних вузів, ректор вищої школи бізнесу "Туріба" Алдис Бауманіс заявив агентству BNS, що поправки негативно вплинуть на експорт вищої освіти - кількість іноземних студентів зменшиться, а з нею і доходи бюджету. Він розцінює це рішення як непродумане і прийняте в передвиборчий період.

Приблизно третина студентів приватних вузів навчалися в минулому році в Латвії російською мовою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА