День фінансів: очікування бізнесу щодо курсу, план Байдена на $1,9 трлн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів: очікування бізнесу щодо курсу, план Байдена на $1,9 трлн

451
У п’ятницю, 15 січня, розповімо про невтішні заходи до кінця 2021 року і амбітний план Байдена.
Чи є локдаун після 24 січня? Про подальшу долю карантину і потенційне продовження жорстких обмежень після 24 січня розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, нинішній карантин дозволяє збити потенційну хвилю захворюваності після Нового року, різдвяних свят. Далі в лютому-березні в Україні очікується вакцина. Але носіння маски, миття рук, соціальна дистанція — це ті заходи, які залишаються актуальними до кінця року.
План “порятунку економіки” від Байдена. Тим часом за океаном новообраний президент США Джо Байден представив проєкт заходів зі стимулювання американської економіки, яка постраждала через наслідки пандемії коронавірусу. Вартість пакету стимулювання становить 1,9 трлн доларів. Серед іншого Байден закликав підвищити федеральну мінімальну заробітну плату до $15 доларів на годину, виділити 20 млрд доларів — на національну програму вакцинації і збільшити допомогу з безробіття.
Очікування бізнесу щодо курсу. Очікування бізнесу з економічного розвитку незначно погіршилися, а майже половина підприємств прогнозують коливання курсу гривні в межах 29,01-30,00 UAH/USD. Про це свідчить опитування Нацбанку. Відзначимо також, що п’ятий квартал поспіль бізнес налаштований скорочувати кількість працівників, хоча і дещо повільніше, ніж раніше.
Ситуація, коли не вистачає коштів. З таким регулярно стикаються 45% українців, виходячи з даних опитування Незалежної асоціації банків України (НАБУ). Найчастіше людям не вистачає грошей на споживчі товари, будинок/квартиру/авто і відпустку. Більше про основні джерела фінансування при нестачі коштів у наших співгромадян.
SkyUp збільшує вагу ручної поклажі і оновлює правила. Авіакомпанія SkyUp (Київ) з 20 січня 2021 року збільшує максимальну вагу одного місця ручної поклажі з 7 до 9 кг. Разом з тим розміри цієї сумки/валізи як і раніше не повинні перевищувати 55х40х20 см. Додаткові предмети (ноутбук, верхній одяг, парасолька, книга/журнал/папка для паперів), які можна було безкоштовно брати на борт, за новими правилами, повинні будуть розміщуватися всередині сумки/валізи з ручною поклажею.
675 млрд на рахунках. Обсяг коштів, розміщених фізичними особами на рахунках у банках у гривні та іноземній валюті, за оперативними даними НБУ, збільшився на 3% до 675,218 млрд гривень станом на 1 січня порівняно з даними на 1 грудня.

Зазначимо, минулий рік став першим в історії України, коли процентні ставки стали однознаковими, тобто нижче ніж 10%. У 2021 році цей тренд збережеться, проте ставки майже досягли економічно обґрунтованого мінімуму.
Контрабанда не спить. Міністр фінансів Сергій Марченко не вважає, що в боротьбі з контрабандою на митниці вдалося досягти великих успіхів. За його словами, успіхи були перманентні. За словами міністра, обсяг тіньового сектору економіки України за різними підрахунками коливається від 30% до 50%. «До 2-3 млрд грн на місяць у нас було б більше надходжень, якби подолали корупцію і контрабанду», – сказав Марченко.
Де пенсії «водяться». Станом на 1 січня 2021 року 68,6% українських пенсіонерів отримують пенсійні виплати через банки, тобто кількість таких одержувачів пенсій становить 7,6 млн осіб. Більше ніж половина – 52,6% отримують виплати в ПриватБанку, 36,7% – в Ощадбанку, ще 4,6% – в Райффайзен Банку Аваль, інші 6,1% – частка інших банків. Нагадаємо, станом на 1 січня 2021 року середній розмір пенсії в Україні серед 11,1 млн пенсіонерів становить 3,5 тисячі гривень. При цьому колишні судді отримували в 20 разів більше. За посиланням більше про середні виплати різних видів пенсії.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас