07:17 23.04.2019

Закон про перейменування УПЦ (МП) продовжує діяти, незважаючи на рішення окружного адмінсуду Києва

2 хв читати
Закон про перейменування УПЦ (МП) продовжує діяти, незважаючи на рішення окружного адмінсуду Києва

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій вважає абсурдним рішення окружного адміністративного суду Києва щодо перейменування Української православної церкви (Московського патріархату) і підкреслює, що закон, який зобов'язує УПЦ (МП) змінити назву, продовжує діяти.

"Рішення окружного суду сьогодні, звичайно, є абсурдом", - сказав він в ефірі програми "Свобода слова" в ефірі каналу ICTV у понеділок увечері.

"Підкреслюю, закон не скасований, він діє", - заявив спікер.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва задовольнив заяву Київської митрополії Української православної церкви (Московського патріархату) про забезпечення позову у справі про скасування наказу Міністерства культури України, згідно з яким Київська митрополія УПЦ (МП) повинна внести зміни в свою назву.

Верховна Рада 20 грудня 2018 року прийняла закон, який зобов'язує УПЦ (МП) у своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви. 22 грудня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Документ передбачає, що релігійна організація, яка входить в структуру релігійної організації з центром у державі, котра вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупованої її території, зобов'язана в назві відображати належність до такого центру за межами країни. Вона буде зобов'язана в своїй статутній назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої знаходиться за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Відповідно до закону, якщо протягом 4 місяців церква з центром в РФ не подасть на реєстрацію зміни до статуту про перейменування, її статут у цій частині втратить силу.

Мінкультури провело релігієзнавчу експертизу і оприлюднило перелік релігійних організацій, яким необхідно внести зміни в свою назву і статут, указавши в них і УПЦ (МП). Відомство нагадує, що ці організації протягом 3 місяців повинні внести до свого статуту зміни в частині перейменування і подати їх на реєстрацію в установленому порядку, а якщо вони не виконуватимуть вимоги закону про перейменування, їх діяльність може бути припинена рішенням суду.

В УПЦ (МП) стверджують, що вони не підпадають під закон, який зобов'язує релігійні організації вказувати в назві свій релігійний центр, якщо такий знаходиться в країні-агресора. Згідно з позицією УПЦ (МП), їх адміністративний центр знаходиться не в Москві, а в Києві, а зв'язок з Москвою у них тільки духовний.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА