20:06 24.05.2019

В ЄС та ЄІБ рекомендують Україні відкласти введення нового ринку електроенергії на обмежений час

2 хв читати
В ЄС та ЄІБ рекомендують Україні відкласти введення нового ринку електроенергії на обмежений час

Представництво Європейського Союзу та представництво Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в Україні рекомендують перенести намічене на 1 липня введення нової моделі оптового ринку електроенергії на певний час.

"Представництво Європейського Союзу та представництво Європейського інвестиційного банку в Україні рекомендують відтермінувати впровадження нового ринку електричної енергії на обмежений період часу через те, що важливі регуляторні норми та IT-системи ще не готові. З цієї причини запуск нового ринку з 1 липня може призвести до його неправильного функціонування, а отже, бути контрпродуктивним щодо інтересів українських споживачів та учасників ринку", - йдеться в спільній заяві.

У представництвах ЄС та ЄІБ також вважають, що в нинішньому політичному контексті буде важче забезпечити управління цією реформою або втрутитися з метою усунення недоліків у разі такої потреби.

"Ми переконані, що реформа, передбачена цим законом ("Про ринок електричної енергії" - ІФ), принесе вигоду українським споживачам завдяки запровадженню прозорості, покращенню ефективності функціонування ринку та залученню інвестицій. Ми продовжуємо підтримувати зусилля влади та учасників ринку у впровадженні цієї важливої реформи", - підсумовується в заяві.

На липень 2019 року в Україні намічений запуск нової моделі оптового ринку е/е у виконання закону "Про ринок електричної енергії", ухваленого у квітні 2017 року. Передбачається перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до конкурентного механізму, що передбачає двосторонні договори між виробниками і великими споживачами, постачальниками, введення балансувального ринку, ринку "на добу наперед" і внутрішньодобового ринку.

Народні депутати Олександр Домбровський та Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. У проекті запропоновано внести до перехідних положень закону "Про ринок електричної енергії" і перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.

Документ також передбачає запровадити право регулятора щодо встановлення граничних цін на ринку "на добу наперед", внутрішньодобовому ринку, балансувальному ринку і за двосторонніми договорами між учасниками енергоринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграріям із чинною бронню на мобілізацію автоматично пролонговано її на 1 місяць

"Укренерго" запроваджує ліміти споживання на перший день літа з 18:00 до 23:00

"Укренерго" попереджає про ймовірне повернення до обмежень е/е через можливий дефіцит

США планують залучити понад $62 млрд бюджетної допомоги Україні від міжнародних партнерів - заступник міністра

Нові вимоги ДБН до бомбосховищ можуть стати бар'єром для реалізації проєктів в Україні - ЄІБ

Пріоритет "Метінвесту" - залучити до роботи якомога більше колишніх військових - СЕО

Завдяки сонячній генерації та виходу з ремонту двох енергоблоків АЕС, кілька днів не застосовуються планові відключення, але економити потрібно - Шмигаль

"Укрнафта" завдяки ГРП збільшила добовий дебіт однієї зі свердловин у 25 разів

Основою горизонтального вирівнювання місцевих бюджетів-2025 будуть надходження ПДФО-2024 і статистика населення на початок війни та ВПО

Вимоги до затвердження керівництва українських СК зараз набагато жорсткіші, ніж у європейських країнах - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА