12:26 06.03.2019

Справу Труханова закрили після рішення КС

2 хв читати
Справу Труханова закрили після рішення КС

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) закрило кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення мера Одеси Геннадія Труханова, якого обвинувачували в розкраданні при продажу заводу "Краян", пише "Українська правда" в середу з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

"Справу закрили 28 лютого", - сказав співрозмовник видання.

За його словами, справу закрито у зв'язку з рішенням Конституційного Суду України про скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Як повідомлялося, наприкінці лютого Конституційний Суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст.368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості. КС дійшов висновку, що ст. 368-2 не відповідає "вимогам чіткості, точності та однозначності, тому суперечить юридичній визначеності як складової принципу верховенства права, закріпленого в статті 8 Конституції України".

Як заявило НАБУ, рішення КС про визнання неконституційною статті КК про незаконне збагачення спричинить закриття всіх розслідуваних за цією статтею кримінальних проваджень, відновити відповідні розслідування в подальшому вже буде неможливо.

Зміни в ст.368-2 КК про незаконне збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент прийняв у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

28 лютого в Верховній Раді зареєстровано законопроект президента України про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо відповідальності за незаконне збагачення (№10110). Він покладає на органи досудового розслідування обов'язок доводити правомірність отримання представником влади у власність активів і покарання за незаконне збагачення, коли немає ознак зловживання службовим становищем та хабарництва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг запропонував, щоб союзники щороку виділяли EUR40 млрд на військову допомогу Україні

Шмигаль обговорив із послами країн ЄС відкриття переговорів про членство України та конфіскацію російських активів

У Саміті миру мають узяти участь так багато держав, як тільки можливо - президент Фінляндії

У 2024 р. спільна військова допомога країн Північної Європи становитиме EUR6 млрд - Зеленський

Саміт НАТО не стане продуктивним без вирішення питання запрошення України до організації - Зеленський

Серед повернутих із російського полону шестеро жителів Харківщини - Синєгубов

У Харкові вже 6 жертв внаслідок нічних ворожих ударів

Від початку доби на лінії фронту відбулося 42 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Мінветеранів і НВМК розробили інструкції щодо поховання військовослужбовців, УБД та учасників Революції гідності

Зеленський візьме участь у конференції з безпеки в Сінгапурі - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА