26 листопада 2019, 13:16

#УрядКажеЄС! Коротко про політично насичений та емоційний тиждень

Минулого тижня ми згадували, яку криваву ціну зимою 2013-2014 років довелося заплатити за європейське майбутнє України, оцінювали, як змінилася наша держава, і наскільки ми наблизилися до нашої спільної мети – побудови сильної, успішної європейської демократії.

Революція гідності тривала довгих три місяці. І щодня вголос або подумки ми говорили: "Україна – це Європа".

Входження України до європейського економічного, політичного, культурного простору – це завдання нашого покоління на всіх рівнях, у всіх сферах. Боротьба за нову європейську Україну триває як у парламенті, так і в окремій сільській раді. Це протистояння між новим та старим, прагненням змін та бажанням зберегти статус-кво.

А поки ми ведемо цю внутрішню боротьбу за оновлення, світ змінюється шаленими темпами. Він не чекає доки ми зміцнимося та модернізуємося. Навпаки, він кидає нам нові виклики.

Саме тому уряд прагне максимально пришвидшити зближення України з ЄС, зокрема, виконуючи Угоду про асоціацію. 20 листопада, напередодні річниці початку Євромайдану, уряд провів особливе "євроінтеграційне" засідання, "перепрошивши" програмне забезпечення операційної системи європейської інтеграції України.



Серед іншого, уряд:

✅Оновив План заходів з виконання Угоди про асоціацію.

✅Відкрив доступ до моніторингової онлайн-системи "Пульс Угоди" (тепер кожен може слідкувати за нашим прогресом у виконанні Угоди про асоціацію).

✅Ухвалив 16 законопроектів та постанов з європейської інтеграції. Серед них: законопроєкт про приєднання України до Угоди про розвиток мультимодальних перевезень ТРАСЕКА; законопроєкт про митний тариф, що спрощує процедуру митного оформлення товарів та адаптацію статистичної системи України до міжнародних стандартів.

✅Схвалив пакет угод про підтримку Євросоюзом 4 важливих програм реформ (відкриття ЦНАПів, управління міграцією, надання безоплатної правової допомоги, продовження реформи держслужби)

✅Відкрив шлях до реалізації в Україні міжнародних проектів розвитку у рамках Дунайської транснаціональної програми.

✅Затвердив план заходів, які у перспективі зроблять перетин українського кордону більш зручним, швидким та безпечним (Стратегія інтегрованого управління кордонами).

Уряд вирішив також створити регіональний Офіс євроінтеграції у Херсонській області. Впродовж 2020-2024 років ця ініціатива пошириться на всі регіони України. Наш рух до об'єднаної Європи стане ближчим та зрозумілішим для людей, а можливості, які він відкриває, більш доступними.

Стратегічний курс європейської інтеграції є пріоритетом всього уряду. Безперечним доказом цьому є те, що під час підготовки засідання всі міністерства продемонстрували безпрецедентний рівень співпраці.

Особлива подяка Прем'єр-міністру Олексію Гончаруку, який без вагань підтримав мою ініціативу зробити роботу Уряду у сфері євроінтеграції прозорою. Ще з 2017 року, коли онлайн-система "Пульс Угоди" була створена, і Євросоюз, і українське громадянське суспільство, неодноразово закликали відкрити її для громадськості. Нарешті ми це зробили!

Тепер будь-хто – хоч ви, читачу – може побачити, який пульс в Угоди: http://pulse.eu-ua.org.

І головне: тепер євроінтеграція – це перша в Україні повністю вимірювана і публічно відкрита політика.

Ми вирішили з колегами щороку в листопаді обов'язково проводити подібний #ЄвроУряд, аби підбивати підсумки нашої роботи та актуалізувати плани з євроінтеграції. Звісно, це не означає, що євроінтеграцією будуть займатися раз на рік. Це завдання потребує щоденної праці. Але, погодьтеся, мати один день для підбиття правдивих підсумків та побудови амбітних планів – не зайве.

Наше прагнення до більшої ефективності та прозорості має повну підтримку у парламенті. 19 листопада відбулася ще одна безпрецедентна подія: разом із Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим ми створили спільну парламентсько-урядову платформу євроінтеграції. Найближчим часом ми разом сформуємо дорожню карту пріоритетних євроінтеграційних законопроєктів, ухвалення яких пришвидшить секторальну інтеграцію до ЄС та дасть імпульс економічному зростанню України.

Минулий тиждень був дуже політично насиченим. Але найбільш емоційним моментом для мене стало спілкування з учнями київської школи N57.



У День гідності та свободи ми говорили з ними про цінності Майдану. Розповів їм, як восени 2013 року українці вийшли на вулиці, щоб захистити свій європейський вибір, а також про шлях, який Україні належить пройти до членства в ЄС.

Шість років тому, коли почався Євромайдан, ці діти лише щойно пішли у школу. Як і мій син, з яким ми вийшли на Михайлівську площу зранку після побиття студентів.

Я пообіцяв сину і пообіцяв школярам, що зроблю все, аби на їхніх паспортах вгорі було написано "Європейський Союз", а внизу – "Україна". Без жодного пафосу. Це просто наш обов'язок.

"Морська справа" України проти РФ у Гаазі: притягуємо Росію до відповідальності

Цього тижня в Гаазі Україна перешкодила планам Росії зірвати розгляд Арбітражним трибуналом справи України проти РФ щодо порушення імунітету українських військово-морських кораблів та членів їхніх екіпажів внаслідок їхнього захоплення і затримання 25 листопада 2018 року...

Війна за Україну та рівні права

Історія лавреатки Особливої відзнаки премії Women in Arts 2021 Валерії Бурлакової Міжнародний жіночий день 8 березня – це привід для чесної розмови про права жінок у нашому суспільстві...

Азійська кухня у Києві

Останній тиждень в Міністерстві закордонних справ минув під знаком Азії. І це не просто красиве формулювання. Видання, для якого я б писав цю колонку, могло б називатись "Азійська правда"...

Новини Вашингтонщини

В останні п'ять років лише на одному телебаченні у світі (поза українським) Україна була головною темою. Йдеться про російське телебачення. "Україна, Україна, Україна", – лунало і лунає з російських телевізорів 24 години на добу, 7 днів на тиждень...

#УрядКажеЄС! Коротко про політично насичений та емоційний тиждень

Минулого тижня ми згадували, яку криваву ціну зимою 2013-2014 років довелося заплатити за європейське майбутнє України, оцінювали, як змінилася наша держава, і наскільки ми наблизилися до нашої спільної мети – побудови сильної, успішної європейської демократії...

Більше України в ЄС, більше ЄС в Україні!

"За час вашого перезавантаження влади, України стало якось помітно менше в Єврокомісії, а тепер вас знову багато, і це добре" – сказав мені один єврокомісар під час зустрічі...