13:30 04.02.2021

ВР впорядкувала окремі питання захисту викривачів корупціонерів

2 хв читати
ВР впорядкувала окремі питання захисту викривачів корупціонерів

Верховна Рада впорядкувала у законодавстві окремі питання захисту викривачів.

За відповідний законопроект № 3450 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів" у другому читанні та в цілому проголосували 253 народних депутати.

Як наголошується у пояснювальних документах до законопроекту, завдяки внесеним змінам до закону України "Про запобігання корупції", створена правова основа для здійснення інформації викривачів через єдиний портал повідомлень, що сприятиме впорядкуванню процедури розгляду повідомлень про корупцію.

Законопроект також вносить низку змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства, які гарантують реалізацію права викривачів на захист суду з боку адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

Відповідно до ухваленого законопроекту, розмір винагороди викривачів становить 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру заподіяного державі збитку від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду та відшкодування у дохід держави (у порядку конфіскації, спеціальної конфіскації) грошей, цінностей та іншого майна або грошової суми, яка відповідає вартості такого майна.

Розмір винагороди не може перевищувати 3 тис. мінімальних заробітних плат, встановлених під час вчинення злочину.

"Повідомлення має містити фактичні дані, що підтверджують вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, інших порушень..., які можуть бути перевірені. Викривач має пояснити, звідки йому стали точно відомі дані про вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов'язаного з корупцією", - йдеться у законопроекті.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", під час обговорення законопроекту в другому читанні народні депутати погодилися внести до законопроекту деякі правки, запропоновані народним депутатом Сергієм Власенком (фракція "Батьківщина"). Зокрема, викривач, який повідомляє про корупцію, має ґрунтуватися на обґрунтованих фактах, які свідчать про корупцію.

"Хоча сесійна зала ухвалила ключову правку, виключивши можливість анонімів як таких, але надалі в законі анонімки залишилися, і залишилися ті сталінські механізми залучення людей до анонімних повідомлень проти кого-небудь, прикриваючись нібито боротьбою з корупцією", - заявив Власенко після обговорення законопроекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вчора ввечері скинули на житловий квартал у Костянтинівці "КАБ-500", п'ять поранених

Помер один із постраждалих унаслідок вечірнього ворожого удару по Харкову - мер

Війська РФ учора ввечері вдарили дронами-камікадзе та артилерією по Нікополю та Марганецькій громаді

У Куцурубській громаді Миколаївської області внаслідок артобстрілів горіло фермерське господарство - ОВА

Окупанти за добу завдали по Запорізькій області 548 ударів, у Пологівському районі є поранені

РФ тримає на бойовому чергуванні в Чорному та Азовському морях чотири носії "Калібрів" із загальним залпом до 28 ракет - ВМС ЗСУ

Сили оборони за добу ліквідували 1100 окупантів, 46 артилерійських систем і один літак

США зняли заборону на постачання зброї для бригади НГУ "Азов"

11 червня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Військова допомога США дала змогу ЗСУ сповільнити просування військ РФ у Харківській області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА