Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні 18 березня. Перший день без метро


У столичному громадському транспорті дозволили перевозити людей лише у медичних масках і в обмеженій кількості
У столичному громадському транспорті дозволили перевозити людей лише у медичних масках і в обмеженій кількості

18 березня стало першим днем, під час якого на території України почали діяти обмеження для громадського транспорту та міжміських перевезень. Задля запобігання поширенню хвороби COVID-19 у Києві, Харкові та Дніпрі припинило роботу метро. Залізничні, автобусні міжміські та міжобласні пасажирські перевезення теж зупинились. Окрім того, у столичному громадському транспорті дозволили перевозити людей лише у медичних масках і в обмеженій кількості.

Як це вплинуло на пасажирів? Що відбувалось цього дня в міжнародному аеропорту «Бориспіль»? Та чому, попри закриття торговельних центрів, мережа магазинів «Епіцентр» продовжила свою роботу? Про усе це – у спеціальному репортажі Радіо Свобода.

ЦЕНТРАЛЬНИЙ ЗАЛІЗНИЧНИЙ ВОКЗАЛ

Вранці 18 березня на Центральному залізничному вокзалі у Києві було чимало людей (хоч і помітно менше, ніж у звичайні дні).

Натомість правоохоронців було дещо більше, ніж зазвичай.

Обстановка напружена, –​ відповів один із них на запитання Радіо Свобода.

Водночас перехожий, який стояв поруч, зазначив: «Нормально все. Коронавірусу в нас немає. Ну ви ж бачите, як я ходжу? –​ продовжив він, маючи на увазі те, що був без маски. –​ Я не боюсь. Мені вже 50 років».

Усередині вокзалу основна кількість людей зібралася біля кас.

–​ Все скасували в тому напрямку? –​ ще з надією цікавився один із пасажирів у касира.

–​ Абсолютно все скасували. Нічого не ходить, –​ наголошувала йому вона.

–​ Офігіти! –​ розчаровано сказав чоловік і пішов геть.

У коментарі Радіо Свобода він пояснив, що мав їхати до Конотопу: «Все повідміняли повністю, все. Людям спокійно продавали білети до останнього моменту, вчора до вечора вільно продавались білети. І спочатку сказали, відмінили ті потяги, які протягом дня. Було оголошення, що залишилось два потяги. Сьогодні вони вже не ходять».​

Ще двоє чоловіків намагались придбати білети у напрямку Львова, щоб звідти уже поїхати до Тернополя.

– Але ж маршрутки не ходять між містами, –​ зауважило Радіо Свобода.

–​ Ми надіємось на Господа, що Господь все одно допоможе, –​ з усмішкою відповів один із них.

Були і ті, хто навпаки намагався здати вже придбані білети і повернути за них гроші. Одна з жінок зізналась, що прийшла для цього на вокзал ще о 7-й ранку і прочекала своєї черги кілька годин.

МІСЬКИЙ ТРАНСПОРТ

Радіо Свобода вирішило перевірити і те, як водії та кондуктори міського громадського транспорту дотримуються вимог влади щодо обмеження кількості пасажирів та допуску їх всередину лише у медичних масках.

Проїхавшись на одному з тролейбусів у середмісті Києва, Радіо Свобода нарахувало щонайменше 40 осіб, які одночасно перебували у ньому, хоча, згідно з вимогами, їх мало бути значно менше.

Можливо, тому, що кондуктора, який би міг це контролювати, не було.

В іншому тролейбусі, який курсував одним із центральних маршрутів Києва, Радіо Свобода побачило дещо іншу ситуацію.

У ньому не лише було значно менше пасажирів, але і кондуктор.

– Попереджаємо пасажирів, – розповіла вона у розмові з Радіо Свобода. – Провіз пасажирів не більше від 20 осіб. На зупинках (вірніше, на кінцевих) обробляємо дизрозчином, протираємо. За маски говоримо. Ну, це не всі.

–Тобто ви не хапаєте там за руки, не виганяєте?

– Ні-ні-ні. Навіщо? Це можна зрозуміти.

– А з поліцією якось кооперуєтесь? Бо казали, що, начебто, вони мають контролювати.

– Ну, має. Ну, ви знаєте, наразі поки що не було в нас таких ситуацій, щоб… Тихо, спокійно. Люди все розуміють.

МІЖМІСЬКІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ

Біля Центрального залізничного вокзалу в Києві Радіо Свобода помітило кілька міжміських маршрутних таксі, які збирали пасажирів для відправлення у рейс.

Наприклад, кілька маршруток готувалося вирушити на Кривий Ріг.

МІЖНАРОДНИЙ АЕРОПОРТ «БОРИСПІЛЬ»

Президент Володимир Зеленський зазначив, що на 18 березня для повернення громадян було заплановано 40 авіарейсів.

Цього дня сюди прилетіла частина українців із Німеччини, Австрії, Іспанії, ОАЕ та інших країн.

Дехто встиг на останні регулярні рейси, решта ж поверталася спеціальними.

Один із пасажирів у розмові із Радіо Свобода зазначив: «Все спокійно, все добре. Там була паніка, бо наш цей гарант навиступав і ми не розуміли, що нам робити. В нас так сталося, що ми, як планували, так і повернулися».

Пасажир, який повернувся з Гамбурга, зазначив, що йому скасували рейс: ​«Я сам, своїм ходом. В посольство ніяк не міг додзвонитися. Ніякої інформації так і не зміг отримати».

Ще одна пасажирка поскаржилась, що їй довелося перервати відпустку: ​«Сказали, що раніше буде рейс через те, що не буде таких, як ми добирались, регулярних. Мені не подобається одне, що скасували всі залізничні та автосполучення. Мені додому ні на чому доїхати, ось в чому питання. Людей відрізали. Якщо ви їх вивозите, то дайте ж їм і додому добратися, а не так, що ви їх кинули. Ось я зараз приїхала до Києва. Куди мені іти? Під Верховну Раду? До Зеленського?».

ТОРГОВЕЛЬНА МЕРЕЖА «ЕПІЦЕНТР»

Попри закриття усіх торговельних центрів, «Епіцентр» ​продовжив свою роботу, прирівнявши себе до аптек та магазинів, що продають товари першої необхідності.

В одному зі столичних магазинів цієї мережі Радіо Свобода зустріло чимало покупців, переважна частина з яких була без масок.

Натомість працівники торговельного центру їх мали.

Щоправда у розмові з Радіо Свобода вони розповіли: на роботу змушені добиратись громадським транспортом і керівництво не забезпечило їм трансфер до роботи.

Як працівникам, так і відвідувачам «Епіцентру» вимірюють на вході температуру.

Також у торговельному центрі є пляшки з дезинфікуючими речовинами, якими можуть скористатись під час його відвідування усі охочі.

Дехто зі співробітників, щоправда, має свої.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG