28 квітня 2020, 14:30

Хто претендує на посаду головного податківця країни?

Минулої п'ятниці, 24 квітня, Кабмін несподівано та без жодних особливих пояснень звільнив призначених минулого літа очільників податкової та митної служби – Сергія Верланова та Максима Нефедова.

А вже наступного дня, у суботу, оголосив новий конкурс на посаду керівника та заступника Державної податкової служби (ДПС). Ну як "конкурс"... дедлайном подачі документів був визначений понеділок, 27 квітня, тобто, для підготовки та надання документів кандидат мав лише 1 робочий день!

А вже сьогодні, 28 квітня, плануються співбесіди з цими кандидатами, без жодних конкурсних комісій чи тестових процедур. По суті, Кабмін замінив процедуру конкурсу, за якою обирався колишній голова ДПС, на співбесіду на кшталт тих, що проводив брат голови Офісу президента Денис Єрмак.

Отже, за 1 день подачі документів своє бажання стати головою важливого державного органу виявило 6 людей. Серед них: колишні фіскали часів Януковича та Клименка, багаторічні політики з величезними статками та кілька взагалі невідомих загалу осіб, але про кожного по черзі:

Знайомтеся, це працівник Державної фіскальної служби з величезним досвідом роботи в цьому органі та не менш скандальним шлейфом – Василь Поїзд. Він претендує на посаду як голови, так і заступника голови ДПС.



Василь Поїзд активно будував кар'єру ще за президентства Віктора Януковича та існування Міністерства доходів та зборів, яке очолював одіозний Олександр Клименко.

Кандидат став відомий суспільству ще у 2012 році коли саме він, як начальник відділу податкової служби, керував обшуком податківцями магазину Rozetka. Найбільший інтернет-магазин країни звинувачували в несплаті податків, хоча подібні обшуки були стандартною схемою тиску на бізнес з боку влади Януковича.

У 2013 році ім'я Василя Поїзда знову згадали в ЗМІ цього разу у зв'язку зі блокуванням податківцями роботи сервісу Web Money. Саме Поїзд очолював департамент Міністерства доходів та зборів, який проводив розслідування щодо діяльності сервісу.



У 2017 році Василь Поїзд переміг у конкурсі для якого сам формував ситуативні завдання.


У мережі показали документ за його підписом, де він направляє ситуаційні завдання для кандидатів на посаду очільника департаменту організації боротьби з митними правопорушеннями та міжнародної взаємодії ДФС. Сам Поїзд на той момент був виконувачем обов'язки начальника цього ж департаменту.

На конкурсі, як не дивно, Поїзд опинився у фаворитах. За цим фактом СБУ та прокуратура Києва проводили обшуки, але, схоже, слідство зайшло в глухий кут, бо Василь Поїзд успішно продовжив роботу директора контрабандного департаменту.

Власне, Директор департаменту організації протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії ДФС поки є останньою, яку обіймав Василь Поїзд. 20 лютого цього року він подав декларацію перед звільненням.

Ще одним претендентом на посаду голови ДПС, який достатньо давно працює у фіскальній службі є Герман Андес. Він також одночасно претендує і на посаду заступника голови ДПС.



Про Германа Андеса відомо не так багато, як про попереднього кандидата: у 2012 році, за часів Януковича, він займав доволі "хлібну" посаду начальника регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПС України у м. Києві.

Цікавими є майнові декларації Германа Андеса, там, при достатньо скромних доходах держслужбовця, можна побачити земельні ділянки в Києві загальною площею понад 15 Га, столичну нерухомість, дорогий годинник та величезний кредит у понад 73 млн грн під заставу згаданих ділянок. Щоправда, більшість з цього можна знайти у деклараціях до 2018 року. У 2019 році в фіскала немає ані кредиту, ані ділянок.

Схоже на те, що Герман Андес є другом голови Миколаївської ОДА Олександра Стадніка, який теж у минулому працював у столичній податковій. Андес навіть був присутнім на представленні Стадніка в Миколаєві.

Напевно, найбільш відомим з кандидатів на посаду голови податкової є політик та екс-нардеп – Микола Катеринчук. .



Вперше депутатом Верховної ради Катеринчук став ще у 2002 році. Після цього отримував депутатський мандат у 2007 та 2012 роках.

У 2014 році Микола Катеринчук теж балотувався до Верховної ради, вже як мажоритарник, проте, програв вибори. Так само безрезультатно намагався стати нардепом у 2019 році йдучи у списках партії "Громадянська позиція".

Незважаючи, що багато років Катеринчук бувши нардепом не міг офіційно займатися бізнесом його декларація рясніє чималими статками. Я згадаю лише одну задекларовану квартиру в Києві вартістю понад 27 млн.грн, проте, у самій декларації ви знайдете набагато більше.

Як бачимо, Миколу Катеринчука навряд чи можна назвати "молодим обличчям", водночас, мотиви публічного політика йти на держпосаду в податкову службу не до кінця зрозумілі.

Інші 3 кандидати на посаду голови Державної податкової служби є набагато менш публічними, проте, з доволі цікавим деклараціями.

Єлізавета Рошуорова – першою подала декларацію як кандидат на посаду голови податкової. Згідно з декларацією ані кандидат, ані дорослі члени її родини (чоловік та мати) за 2019 рік не заробили ЖОДНОЇ гривні.

Родина з чотирьох людей (кандидатка, її чоловік, син та мати) прожили без жодних доходів та грошових активів навіть не рік, а як мінімум 2 роки, оскільки раніше Рошуорова подавала декларацію за 2018 рік.

Очевидним тут є приховування офіційних доходів і це точно не те, чого очікуєш від керівника податкової, органу, яке має боротися з цим явищем.

У приховуванні офіційних доходів можна запідозрити й іншого кандидата на посаду голови та заступника голови ДПС – Дмитра Олексієнка.

Олексієнко був головою громадської ради при Державній фіскальній службі у 2014-2016 роках, а ще раніше був членом громадських рад при податковій, Міністерстві доходів та зборів та Фонду держмайна.

Дмитро Олексієнко – член федерації бухгалтерів та аудиторів. Він є бенефіціаром трьох аудиторських фірм: одна з них, ТОВ "Стандарт-Аудит", за останні роки виграла 22 державні тендери на майже 8 млн.грн.

Проте сам Дмитро Олексієнко, згідно з декларацією, майже нічого не заробляє: за весь 2019 рік він заробив трохи більше ніж 100 тис.грн. За ці кошти якось цілий рік жила вся родина кандидата, яка складається з чотирьох людей!

Останнім зі шістки претендентів на посаду голови та заступника ДПС є Дмитро Іванов.

Згідно з декларацією кандидат проживає в Чернігові та є співвласником компанії, яка займається виробництвом фарб та лаків. Дмитро Іванов також зареєстрований як приватний підприємець сферою роботи якого є малярство та штукатурні роботи.

Яке відношення кандидат має до податкової служби – абсолютно не зрозуміло.

Очевидно, що відсутність прозорого та відкритого конкурсу можна пояснити лише тим, що переможець вже обраний наперед.

Хто стане очільником нової податкової: скандальні фіскали часів Януковича, політик чи люди, які самі приховують доходи та ухиляються від сплати податків?

Насправді, ім'я переможця – не таке важливе, адже обраною на такому "конкурсі" може бути виключно абсолютно контрольована та лояльна людина, яка буде лише виконувати поставленні перед нею задачі, навіть якщо вони будуть незаконними.

Рік після ліквідації вовчого суду

Рівно рік тому, 15 грудня 2022 року, набув чинності закон про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва, а отже скандальний ОАСК перестав існувати...

Мільйони за нічого: чому судді ліквідованого ОАСКу продовжують отримувати величезні зарплати?

Цього тижня минуло пів року з ліквідації скандального Окружного адміністративного суду міста Києва. Після того, як "вовчу зграю" позбавили права вершити "правосуддя", увага до головних дійових осіб значно спала...

Справа судді Чауса за крок до антракту

Вже завтра, 14 червня, справа ще донедавна найбільшого суддівського хабаря – добіжить фіналу. У Вищому антикорупційному суді пролунає вирок екссудді Дніпровського районного суду м...

Врятуватися мобілізацією: як судді, обвинувачені у корупції чи держзраді, мобілізуються до ЗСУ

Зловживання правом під час судового процесу – не українське ноу-хау, але саме в нас маніпуляції подекуди вражають своєю винахідливістю. Учасники справ часто вдаються до різних тактик для затягування справ або уникнення відповідальності...

Ленінський, Октябрський, Совєтський – як довго в Україні існуватимуть суди з такими назвами?

Минулого тижня в соцмережах точилась активна дискусія щодо перейменування Повітрофлотського проспекту в Києві. Це не перше й, напевно, не останнє активне обговорення зміни назви вулиці, яка має радянське чи імперське коріння...

Фінал співбесід на доброчесність: що наговорили претенденти на директора НАБУ на п'ятий день

Співбесіди на доброчесність з кандидатами на посаду директора НАБУ завершилися. Сьогодні комісія поспілкувалася з останньою четвіркою кандидатів...