Доступність посилання

ТОП новини

За що критикують Китай у боротьбі з коронавірусом


Члени екіпажу Тайських авіаліній готуються до дезінфекції кабіни літака під час процедури запобігання розповсюдженню коронавірусу (ілюстративне фото)
Члени екіпажу Тайських авіаліній готуються до дезінфекції кабіни літака під час процедури запобігання розповсюдженню коронавірусу (ілюстративне фото)

Жителі китайського міста Ухань критикують власний уряд за недостатньо швидку реакцію на спалах епідемії коронавірусу та брак інформування. Водночас, критика на адресу Пекіна лунає і від США та інших кран, які готуються вивезти своїх громадян з ізольованого китайського міста Ухань, що стало епіцентром поширення епідемії.

Кількість смертей від нової вірусної хвороби викликала стурбованість по всьому світу. Останні офіційні дані повідомляють про 106 смертей та понад 4500 інфікованих коронавірусом, який, на думку експертів, поширився серед людей від диких тварин, що продавалися на ринку в місті Ухань.

Новий вірус змусив Китай піти на відчайдушні кроки задля стримування епідемії, проте багато жителів міста залишаються цими діями незадоволеними.

У той же час, інші країни світу намагаються повернути додому своїх громадян, які опинилися у пастці Уханя після запровадження карантину.

Уповільнена реакція

Під час спалаху епідемії коронавірусу китайську владу жорстко розкритикували за повільну реакцію та відсутність більш детальної інформації щодо загрози. Навіть зараз багато жителів Уханю скаржаться, що їм складно пройти тест на захворювання вірусом та отримати належне лікування.

Щоразу однакові відповіді: «У нас немає ліжка, почекайте, стежте за новинами»
Чжан Чанчунь

«Ми з братом стоїмо в черзі лікарні щодня. Ми йдемо о 6-7 ранку і стаємо в чергу на цілий день, але ми не отримуємо ніяких нових відповідей», – розповів американському виданню Reuters один з жителів Уханю Чжан Чанчунь.

«Щоразу однакові відповіді: «У нас немає місця, почекайте, поки уряд повідомить про це, і стежте за новинами». Лікарі теж дуже засмучені», – додає він.

Як повідомляє Reuters, наборами для тестування забезпечені не всі лікарні Уханю. Окрім цього, для того, щоб отримати право на проходження тесту, пацієнт повинен мати симптоми захворювання, як наприклад ознаки лихоманки та пневмонії. Цей додатковий процес відбору пацієнтів суттєво уповільнює можливість лікарів швидко ідентифікувати хворого та надати йому медичну допомогу.

Плутанина і втрачений час: як проблеми з тестуванням уповільнили реакцію Китаю на коронавірус:

Офіційно перша смерть в Ухані від коронавірусу була зафіксована 10 січня, тоді ж Китай поділився відомою інформацією про геном вірусу з іншими країнами. Але поки зразки перших зафіксованих випадків аналізували у Пекіні, кількість людей, які були під медичним спостереженням в Ухані скоротилося, адже жодної інформації про нові випадки у Китаї не було.

Попри відсутність конкретних даних і обмежені можливості для тестування, влада Китаю запевнила громадян в ті дні, коли виявили вірус, що він «не широко розповсюджений». А у минулі тижні уряд навіть піддав цензурі негативні коментарі в інтернеті щодо ситуації та заарештував вісьмох людей, яких звинуватили в «поширенні чуток».

«Лікар не носив маску, ми не знали, як себе захистити...ніхто нам нічого не сказав», – розповіла Reuters жінка на ім'я Чен, у якої захворіла на коронавірус тітка.

Вона розмістила фотографії своєї тітки у китайській соціальній мережі Weibo, після чого в адміністрацію лікарні подзвонила поліція та попросила фото прибрати.

У понеділок 27 січня мер Уханю Чжоу Сяньван заявив, що визнає, що «всі сторони незадоволені» тим, як поширювалася інформація щодо проблеми. Мер це пояснив тим, що існують обмеження щодо розголошення певної інформації, яку контролюють вищі посадовці.

План повернення

У понеділок перші інфіковані коронавірусом були підтверджені також у Німеччині, Канаді та на Шрі-Ланці. Випадки захворювання також зафіксували у американських штатах Вашингтоні, Каліфорнії, Аризоні та Іллінойсі.

Так після нового спалаху епідемії, різні країни щосили намагаються знайти способи, як безпечно вивести своїх громадян з Китаю, зокрема з міста Ухань.

Японія оголосила, що відправить чартерний рейс в Ухань у вівторок ввечері, щоб евакуювати близько 200 з 650 японських громадян, які там перебувають

«Ми також візьмемо з собою такі предмети допомоги, як маски і захисні костюми для китайців, а також для громадян Японії», – заявив для інтернет-видання AFP міністр закордонних справ Японії Тошіміцу Мотегі. Він також додав, що літак покине Ухань в середу вранці, і що уряд докладе зусилля, щоб організувати більшу кількість рейсів.

США також намагаються організувати рятувальну місію. Чартерний рейс до Каліфорнії з обмеженою кількістю місць повинен був залишити Ухань у вівторок. На борту літака мали бути представники консульства США, а також деякі американські громадяни. Проте Держдепартамент США заявив, що рейс переносять на середу, не пояснивши причину такої зміни.

Франція заявила, що має намір вивезти своїх громадян з Уханя в середині цього тижня. Водночас Німеччина заявила, що лише розглядає план повернення, але разом з США та Туреччиною закликала своїх громадян утриматися від поїздок до Китаю.

Монголія, яка не має виходу до моря та значною мірою залежить від торгівлі з Китаєм, зробила рішучий крок, закривши кордон зі своїм впливовим сусідом.

Великих втрат через спалах вірусу зазнали також популярні курорти, авіакомпанії та інші туристичні організації. До того ж, з моменту загострення ситуації суттєво виросли ціни на золото та облігації, оскільки трейдери перевели гроші в більш безпечні райони.

Оцінка загрози

У понеділок 27 січня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала, що припустилася помилки у початковій оцінці загрози, назвавши її «помірною». Нова заява ВООЗ свідчить про те, що ризик насправді був на «високому глобальному рівні».

Минулого тижня Китай провів найбільшу за всю історію операцію з карантину, ізолювавши близько 17 міст з населенням понад 50 мільйонів людей. Зараз в Ухані будують дві нові лікарні на 1500 та 1000 місць для пацієнтів. На місці будівництва, де вже є фундамент та електричні розподільні щити, цілодобово працюють сотні робітників у медичних масках.

Робітники розчищають дорогу для майданчика, де будуватиметься лікарня в Ухані, Китай, 24 січня 2020
Робітники розчищають дорогу для майданчика, де будуватиметься лікарня в Ухані, Китай, 24 січня 2020

Уряд Китаю також направив до Уханю 6000 додаткових медичних працівників з усієї країни.

Однак, незважаючи на всі безпрецедентні заходи, ознак уповільнення епідемії поки що мало.

Новий коронавірус: що це та як він поводиться?

  • Коронавіруси – це сімейство вірусів, які отримали свою назву через сферичну форму, чия поверхня вкрита шипами, що схожі на «корону».
  • Коронавірусні інфекції мають широкий спектр симптомів, зокрема лихоманку, кашель та труднощі дихання.
  • Легкі випадки захворювання можуть мати симптоми, що схожі на застуду. Водночас важкі випадки можуть викликати пневмонію, гострий респіраторний синдром (SARS), ниркову недостатність та навіть смерть.
  • Як і інші коронавіруси, китайський коронавірус передається між людьми повітряно-крапельним шляхом під час дихання, кашлю або чихання.
  • Новий коронавірус «2019-nCoV» має інкубаційний період, тобто час до прояву симптомів, від одного до 14 днів.
  • Фахівці з інфекційних хвороб і вірусів кажуть, що масштаби нинішнього спалаху вказують на те, що вірус «самопідтримується» через передачу зараження між людьми. За їхніми оцінками, кожен інфікований заражає в середньому ще двох-трьох людей.
  • Тест на новий вірус із Китаю включає використання полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі, яка ідентифікує вірусну РНК у зразках. Це можуть бути мазки з горла, зразки кашлю або крові пацієнта.
  • Віруси небезпечні тим, що проти них немає ліків – лікувати можна лише симптоми, тож передусім пацієнтів важливо ізолювати.
  • Науковці у різних країнах – зокрема, у Китаї, США, Німеччині, Великій Британії, Ізраїлі та інших – уже працюють над вакциною, але на її виробництво та випробування підуть місяці. У декотрих країнах уже почали випробування нових препаратів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG