Доступність посилання

ТОП новини

Громадські організації закликали Зеленського «припинити контакти із російськими найманцями і маріонетками на Донбасі»


Голова Офісу президента Андрій Єрмак анонсував створення «консультативної ради» з виконання Мінських домовленостей
Голова Офісу президента Андрій Єрмак анонсував створення «консультативної ради» з виконання Мінських домовленостей

Ряд громадських організацій звернулися до президента України Володимира Зеленського з вимогою припинити будь-які контакти з представниками незаконних збройних угруповань, які окупували частину Донбасу, та вести переговори з Росією як з державою-агресором.

«13 березня у ЗМІ з’явилася інформація про можливі домовленості щодо створення «консультативної ради», в якій передбачено прямі переговори між маріонетковою владою окупованих Росією територій та Україною. Пізніше ідею створення такої ради, як платформи для спілкування із «представниками територій окремих районів Донецької і Луганської областей України», підтвердив голова Офісу Президента Андрій Єрмак. Це серйозний крок у переговорному процесі, який потрібний Росії, але не нашій державі. Ми хочемо нагадати владі, що на окупованих територіях немає жодних легітимних органів чи осіб, які можуть «представляти інтереси територій« чи людей, що вимушені жити під окупацією. Це Росія окупувала український Крим і частину Донбасу», – мовиться у повідомленні.

Читайте також: Засідання ТКГ у Мінську з участю Єрмака і Козака. Представник Кремля заявив про нову «консультативну раду»

У зверненні наголошується, що саме Росія поширює неправдиву інформацію щодо того, що в Україні «не війна, а «внутрішній конфлікт».

«Будь-які спроби легітимізувати керованих Росією бойовиків як сторону у переговорному процесі ведуть до фактичного визнання цієї тези та зняття відповідальності із держави-агресора», – йдеться у заяві.

Підписанти наголошують, що у такому випадку Україна може повторити шлях Молдови і Придністров’я.

«Громадянське суспільство не буде залишатися осторонь таких спроб, у тому числі на тлі загальнонаціональних карантинних заходів, що можуть стати перешкодою справедливим протестам. Ми закликаємо владу і президента Володимира Зеленського припинити контакти із російськими найманцями і маріонетками на Донбасі і вести переговори з РФ як із державою-агресором за посередництва міжнародних партнерів України», – мовиться у зверненні.

Заяву підписали «Рух «Чесно», Центр протидії корупції, Transparency International Ukraine, ГО «Антикорупційний штаб», Інститут політичної освіти, журналіст, автор Радіо Свобода Станіслав Асєєв, нещодавно звільнений з полону бойовиків, Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» та інші.

13 березня голова Офісу президента України Андрій Єрмак анонсував створення «консультативної ради» з виконання Мінських домовленостей, до якої мають увійти представники як підконтрольних уряду, так і окупованих територій України.

Про можливість створення нового органу заявляв у Мінську також заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак.

Зранку 13 березня видання «Дзеркало тижня» ​оприлюднило документи, які називає копіями останнього мінського протоколу: в них ідеться про фактично перехід угруповань «ДНР» і «ЛНР» у статус сторони переговорів у Мінську.

XS
SM
MD
LG