17:17 08.11.2019

"Європейська солідарність" закликала спікера ВР Разумкова зупинити наступ на свободу слова в Україні

2 хв читати
"Європейська солідарність" закликала спікера ВР Разумкова зупинити наступ на свободу слова в Україні

 Народні депутати від фракції "Європейська солідарність" звернулися до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова із закликом забезпечити збереження свободи слова в Україні.

Депутати ініціювали зустріч із Разумковим після проведення обшуків у власника телеканалу "Прямий" Володимира Макеєнка, повідомляє прес-служба політсили.

Представники "Євросолідарності" заявили, що свобода слова в Україні перебуває під загрозою на тлі тиску силовиків на ЗМІ, погроз виданням з боку колишніх членів команди Януковича та ініціації парламентською більшістю законів, подібних до "диктаторських законів" 16 січня.

"Події останніх тижнів у сфері свободи слова викликають серйозну тривогу в усіх, хто розуміє, що Україна не Росія. Ми бачимо спроби повністю розвернути Україну до путінської моделі державного управління. Це обшуки на опозиційних телевізійних каналах, це і пропозиції законопроектів, які мають на меті загнати в рамки журналістську спільноту, загнати в рамки свободу слова в Україні", - заявив співголова фракції "Європейська Солідарність" Артур Герасимов.

"Перше - це пропозиції команди Зеленського внести зміни до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності журналістів за нібито маніпуляції. У жодній демократичній країні світу такого немає. Відповідальність за публікацію і видачу в ефір неправдивої інформації і нині передбачена українським законодавством. Ми всі бачили атаку на судову систему, ми бачимо концентрацію керівництва правоохоронними органами, - тому цей законопроект про кримінальну відповідальність для журналістів може бути використаний виключно з однією метою - згорнути свободу слова в Україні", - переконаний Герасимов.

Він повідомив, що під час зустрічі з Разумковим також обговорювали ініціативу депутатів монобільшості щодо закону про ЗМІ. У "Євросолідарності" зазначають, що запропонований законопроект передбачає використання принципів так званого фейр-плей, проте є підозри, що його буде використано для фінансово-податкового тиску на ЗМІ, як це було наприкінці 90-х і на початку 2000-х.

"Усі пам'ятають, як тоді через податкову могли закривати ЗМІ, особливо опозиційні, могли редагувати їхню політику, могли відлякувати рекламодавців", - застерігає Герасимов.

Як повідомлялося, 7 листопада Державне бюро розслідувань (ДБР) провело в житлі власника телеканалу "Прямий" обшук у рамках розслідування у справі про можливі зловживання п'ятого президента України Петра Порошенка під час купівлі-продажу телеканалу. Справу було відкрито за заявою екс-заступника глави Адміністрації президента України часів Віктора Януковича Андрія Портнова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА