Доступність посилання

ТОП новини

Волонтер: «На «гарячу лінію» Центру допомоги учасникам АТО телефонують щодня у середньому 15 осіб»


Світлана Шеповалова, волонтер, засновниця ГО «Чисте небо»
Світлана Шеповалова, волонтер, засновниця ГО «Чисте небо»

Волонтерство – це допомога своїй країні у важкі, складні для неї часи. Саме допомогою Україні, її захисникам та їхнім родинам пояснює свої волонтерські проекти Світлана Шеповалова – засновниця благодійної організації «Народна платформа «Чисте небо», керівник Центру допомоги учасникам АТО при Київській обласній державній адміністрації. У розмові з Радіо Свобода волонтерка розповідає про проекти, які здійснили та над якими працюють команди цих організацій.

– Організація «Чисте небо» створена у січні 2015 року. Наш перший проект – це волонтерський пункт на Центральному залізничному вокзалі у Києві, другий – це Центр допомоги учасникам АТО та членам їхніх родин при Київській обласній держадміністрації. Наша команда також «запустила» проект, який ми назвали родинним фестивалем «Зустрінемось: з війни до миру». Також ми проводимо бізнес-семінари для ветеранів бойових дій, здійснюємо невеликі, локальні проекти для підтримки ветеранів та їхніх сімей.

– Названі вами проекти доволі різнобічні, що спільного є між ними?

Спільною є мета – допомогти людині, яка боронила Україну і, повернувшись з війни у мирне життя, тепер потребує підтримки і допомоги з боку держави та суспільства

​– Спільною є мета – допомогти людині, яка боронила Україну і, повернувшись з війни у мирне життя, тепер потребує підтримки і допомоги з боку держави та суспільства. Війна змінює людей. Це не секрет, це визнають і самі учасники бойових дій, і медики та психологи. Ми надаємо вчорашнім бійцям таку підтримку, котра допоможе їм адаптуватись до мирного життя, допоможе отримати соціальну та психологічну (за потреби) реабілітацію тощо. Ми розуміємо, що після повернення з війни допомоги потребує також родина бійця, тож працюємо і з ними. У Центрі допомоги учасникам АТО відкрита «гаряча лінія», вона працює з січня 2016 року, дотепер на неї щодня телефонують близько 15 осіб.

Світлана Шеповалова
Світлана Шеповалова

– Хто телефонує – бійці чи їхні рідні?

На «гарячу лінію» телефонують і з лінії фронту, і з мирної частини України

​– Телефонують і бійці, і ветерани, і їхні рідні. Хоча «гаряча лінія» працює у Центрі при Київській обласній держадміністрації, на неї надходять дзвінки не лише з Києва чи Київщини, а і з різних куточків країни. Адже проблеми всюди приблизно ті самі: проходження реабілітації, пошуки роботи і працевлаштування, допомога родинам ветеранів та сім’ям загиблих. Взагалі, з досвіду нашої команди можу сказати, що система допомоги ветеранам АТО потребує, сказати б, стандартизації. При цьому на «гарячу лінію» телефонують і з лінії фронту, і з мирної частини України.

–​ Що означає стандартизація у даному випадку?

– Нещодавно у Дніпрі збирались працівники центрів допомоги ветеранам, які працюють при обласних адміністраціях. У процесі спілкування ми збагнули, що проблеми соціального забезпечення ветеранів російсько-української війни у багатьох областях України однакові. Тож ухвалили рішення щодо необхідності розробити єдині стандарти роботи центрів, що дозволить ефективно та своєчасно забезпечити реалізацію соціальних гарантій ветеранам.

Також ми з командою «Чистого неба» вирішили долучитись до флешмобу #НіПіаруНаВійні: своє відео-звернення ми адресували політикам, які напередодні виборчої кампанії дозволяють собі використовувати війну, ветеранів, волонтерів як її елемент. Не можна піаритись на зламаних долях та загальнонародному горі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG