13:53 11.11.2020

Рішення щодо Карабаху було прийнято, щоб уникнути колапсу й загибелі тисяч людей, - прем'єр Вірменії

3 хв читати
Рішення щодо Карабаху було прийнято, щоб уникнути колапсу й загибелі тисяч людей, - прем'єр Вірменії

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що прийняв тристоронню заяву спільно з лідерами Росії та Азербайджану про припинення вогню в Нагірному Карабаху, щоб уникнути колапсу в регіоні, оточення і загибелі тисяч вірменських військових.

"Мене звинувачують, що я здав Агдамський, Лачинський і Кельбаджарський райони. Але це угода не про передання, а про збереження. Документ підписано в ситуації, коли пав Шуші й коли Генштаб ЗС Вірменії доповідав, що ресурси в проблематичній ситуації, і керівництво Арцаху (вірменська назва Нагірного Карабаху - ІФ) було згодне з цією думкою. Цим документом передано те, що за військовою і невійськовою оцінкою ми могли не утримати, вірніше, не змогли б у цій ситуації утримати", - сказав Пашинян у середу в прямому ефірі на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, угоду було підписано в умовах, коли столиця невизнаної Нагірно-Карабаської республіки Степанакерт залишилася беззахисною, а в разі продовження бойових дій була ймовірність захоплення азербайджанськими військовими Степанакерта, Мартуні, Аскерана.

"Після цього наші оборонні лінії до сьомої лінії могли б опинитися в оточенні, й тисячі військових опинилися б в оточенні, загинули б, унаслідок чого стався б повний колапс. На основі цієї оцінки і прийнято таке рішення", - наголосив Пашинян.

Зі свого боку начальник Головного штабу ЗС Вірменії Онік Гаспарян заявив у середу, що рішення про припинення бойових дій у Нагірному Карабаху було необхідністю.

"Прем'єр-міністр Вірменії прийняв рішення за моєю пропозицією, враховуючи результати багатостороннього аналізу поточної ситуації. Це рішення було крайньою необхідністю", - сказав Гаспарян в ефірі Громадського телебачення Вірменії.

За його словами, інакше ситуація могла би призвести до безповоротних наслідків. "Це однозначно, а спекуляції на цю тему неприйнятні", - наголосив Гаспарян.

Прем'єр-міністр Вірменії напередодні заявив, що несе особисту відповідальність за обставини, які склалися навколо Нагірного Карабаху.

"Так, я несу відповідальність за цю ситуацію і нестиму. Це велика невдача для нас, велика катастрофа, великий траур за втрачені життя, але я вірю, що Вірменія і Арцах мають жити, мають зміцнюватися, мають переглянути колишні сприйняття різних питань", - сказав Пашинян минулого вівторка в прямому ефірі на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, необхідно сконцентруватися на економічному, гуманітарному розвитку Вірменії та Карабаху.

"Потрібно зафіксувати, що ми пали, але ми не скотилися в прірву, ми вчасно прийняли рішення зупинитися. Інакше наше становище було б набагато гіршим. Необхідно засвоїти уроки, це може допомогти майбутньому розвитку нашої країни", - зазначив прем'єр Вірменії.

8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про взяття азербайджанськими військами міста Шуша (вірм. Шуші), одного з ключових у Нагірному Карабаху, що розташоване за кілька кілометрів від столиці невизнаної Нагірно-Карабаської республіки (НКР) міста Степанакерта.

9 листопада прес-секретар президента НКР Ваграм Погосян повідомив, що Армія оборони невизнаного Карабаху втратила контроль над Шуші, а азербайджанські війська перебувають на підступах до Степанакерта.

У ніч на вівторок стало відомо, що президент Азербайджану, президент Росії Володимир Путін і прем'єр-міністр Вірменії Пашинян прийняли тристоронню заяву, згідно з якою з 00:00 10 листопада оголошується про повне припинення вогню і всіх воєнних дій у Нагірному Карабаху. Підрозділи ЗС Азербайджану та Вірменії зупиняються на займаних позиціях.

Водночас, згідно з пунктами тристоронньої заяви, "Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській Республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року - Лачинський район. Лачинський коридор (завширшки 5 км), який забезпечуватиме зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не зачіпатиме місто Шушу, залишається під контролем миротворчого контингенту РФ".

Крім того, за погодженням сторін "у найближчі три роки буде визначено план будівництва нового маршруту руху Лачинським коридором з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту". Зі свого боку Азербайджан гарантує безпеку руху Лачинським коридором громадян, транспорту і вантажів в обох напрямках.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Навіть якщо громадяни України мають паспорт іншої країни, їх насамперед розглядають виключно як громадян України - Держприкордонслужба

Якщо через відключення е/е абітурієнти не зможуть скласти НМТ на основних і додаткових сесіях, їм буде надано ще одну можливість

Зеленський привітав прем'єра Індії, його партію та Національний демальянс із перемогою на виборах

На Сумщині та Чернігівщині зросла кількість обстрілів, загинув мирний житель, двох поранено

Через негоду в Хмельницькій області знеструмлено понад 21 тис. споживачів

Окупанти 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини за добу, у Костянтинівці поранено мирного жителя

Мінветеранів і Мінцифри запускають е-Посвідчення ветерана в "Дії"

Міносвіти оприлюднило оновлений порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році

Верещук: Посилений набір жінок для роботи в ТЦК та СП може вивільнити чоловіків для служби в бойових частинах

На Харківщині внаслідок ворожих обстрілів за добу постраждали три людини

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА