11:02 23.05.2019

ПриватБанк ініціював судовий розгляд з екс-власниками Коломойським і Боголюбовим у США

3 хв читати
ПриватБанк ініціював судовий розгляд з екс-власниками Коломойським і Боголюбовим у США

 ПриватБанк ініціював судовий розгляд у Канцлерському суді штату Делавер (Delaware Chancery Court, США) стосовно своїх колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також інших фізичних і юридичних осіб, ідеться в інформації, оприлюдненій на сайті банку.

Згідно з інформацією на сайті суду, цивільний позов було подано 21 травня цього року, будь-якої інформації про терміни його розгляду на сайті поки що немає.

ПриватБанк зазначає, що в позові він вимагає відшкодування збитків у розмірі кількох сотень мільйонів доларів США, яких, на думку банку, він зазнав унаслідок різних протиправних дій, вчинених проти нього його колишніми власниками, їхніми наближеними особами Мордехаєм Корфом, Хаїмом Шошетом і Уріелем Лейбером, а також різними компаніями, зареєстрованими в США, в діяльності яких зазначені фізичні особи беруть і брали участь.

У повідомленні також йдеться, що підставою для позову до американського суду є низка схем, які мають ознаки шахрайства та які, на думку ПриватБанку, були організовані Коломойським і Боголюбовим спільно з іншими відповідачами з метою заволодіння активами в США вартістю в сотні мільйонів доларів шляхом привласнення та легалізації надходжень від корпоративних кредитів, виданих ПриватБанком у період, коли він був підконтрольний його колишнім власникам.

Як повідомлялося з посиланням на інформацію ресурсу Law360, йдеться про використання коштів для скуповування цінної нерухомості в Огайо і ще більш ніж у дюжині штатів, зокрема в Техасі, Флориді й Кентуккі. Крім того, за даними видання, гроші використовували на придбання "стратегічно важливих" підприємств із виробництва сталі й феросплавів, розташованих у штатах Огайо, Мічиган, Західна Вірджинія і Кентуккі, а значні інвестиції в комерційну нерухомість були також зроблені в таких місцях, як Даллас і Клівленд.

За даними Law360, ПриватБанк звинувачує всіх причетних нібито до несправедливого збагачення (unjust enrichment), шахрайських переказів (fraudulent transfers), цивільної змови (civil conspiracy) і alter-ego liability (т. зв. питання "корпоративної вуалі" - ІФ).

ПриватБанк представлений у суді юристами з Abrams & Bayliss LLP і Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP, йдеться в публікації Law360.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови і влив у його капітал понад 155 млрд грн. Екс-власники банку вважають здійснену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування шкоди.

Наразі сторони ведуть судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях. Зокрема, Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського скасував рішення про націоналізацію ПриватБанку, а Кабмін 16 травня оскаржив це рішення.

Крім того, на 22 липня 2019 року призначено розгляд апеляційної скарги в Лондонському суді у спорі між ПриватБанком і його екс-акціонерами, оскільки Високий суд Лондона 4 грудня 2018 року визнав таким, що не відповідає його юрисдикції, позов ПриватБанку. Суд також вирішив скасувати виданий як забезпечувальний захід наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова і ще шести компаній на суму більш як $2,5 млрд, однак він лишається чинним до розгляду апеляції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄБА просить надати бізнесу можливість самому відбирати критично важливих співробітників

Титанова "Велта" відчуває гостру нестачу кадрів аж до зупинки виробництва - СЕО

Актуалізація вимог "єОселі" збільшить попит на якісне житло і стимулюватиме економіку країни - думка

Обмеження е/е в Україні в середу розпочнуться з 19:00 замість 20:00 - обленерго

УЗ підвищила вартість комплектів білизни в плацкартних і купейних вагонах у 1,6 раза, у вагонах СВ - удвічі

ФДМ готується до приватизації одного з Дунайських портів

"Укренерго" скасувало обмеження споживачів з 07:00 до 20:00 середи в усіх областях

Україна влітку планує виставити на перші аукціони оренду 109 тис. га агроземель

SENSAR Development має намір побудувати в Ужгороді 5-зірковий готель і житловий комплекс

Ощадбанк придбав облігації нового випуску "Нової пошти" на 650 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА