Доступність посилання

ТОП новини

Левчик: Переваги ЗСУ над деякими військовими НАТО – бойовий досвід і мотив захищати державу


Голова Військового комітету НАТО Петр Павел (в центрі) під час візиту Військового комітету НАТО до Львова, 18 квітня 2018 року
Голова Військового комітету НАТО Петр Павел (в центрі) під час візиту Військового комітету НАТО до Львова, 18 квітня 2018 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Валентин Левчик, тимчасовий виконувач обов’язків начальника Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генштабу ЗСУ; Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень; Леонід Голопатюк, заступник начальника Генштабу ЗСУ.

Ваша Свобода | Як Україна прямує до НАТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

19 квітня в Україні відбулося робоче засідання Військового комітету НАТО. Близько 70 вищих офіцерів із країн НАТО разом з українськими військовими обговорювали ситуацію щодо безпеки в Україні та Європі. Мова також йшла про підтримку і допомогу Україні.

(Повна версія програми)

Віталій Портников: Пане Голопатюк, якими є попередні підсумки засідання?

Леонід Голопатюк: Військовий комітет – найвищий військовий орган НАТО, який надає поради, рекомендації політичному керівництву НАТО. Він складається з постійних представників країн-членів НАТО, які перебувають у Брюсселі. Тричі на рік збираються начальники генштабів або головнокомандувачі країн-членів НАТО на ці засідання.

Наша співпраця регулюється документом, який визначає особливе партнерство України в НАТО. Цим документом передбачене проведення військових комітетів у форматі «НАТО плюс Україна». Вони можуть проводитися як на рівні начальників генштабів, як правило, раз-два на рік на початку року, а також двічі у форматі на рівні військових представників.

Леонід Голопатюк
Леонід Голопатюк

Учора і позавчора (18–19 квітня – ред.) відбулося виїзне засідання Військового комітету Україна-НАТО на рівні військових представників. Більше ніж 80 осіб із різних країн-членів НАТО, зі стратегічного командування, з міжнародного військового штабу прибули до Львова.

Кожних півроку розглядаємо якісь питання. Ми не звітуємо. Ми ділимося досвідом
Леонід Голопатюк

19-го засідання пройшло в Міжнародному центрі миротворчості і безпеки. Це місце вже досить популярне в Європі, дуже багато партнерів беруть участь у підготовці нашого особового складу і підрозділів у цьому центрі. Ми надали дуже розгорнутий аналіз безпекової ситуації на сході вздовж кордону і про деякі питання реформування ЗСУ. Наприклад, про реформування сил спецоперацій. Це дуже популярна і актуальна проблема для всіх країн. Представили огляд і стан розвитку сержантського складу в Україні. Ми кожних півроку розглядаємо якісь питання. Ми не звітуємо. Ми ділимося досвідом.

«Натовський десант генералів» прибув у Львів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

– Пане Левчик, до чого всі ці консультації в результаті можуть приводити? Чи це просто засідання, консультації, які можуть роками відбуватися з країною-партнером? Документ, на засадах якого будується партнерство між Україною і НАТО (Хартія про особливе партнерство між Україною та НАТО – ред.), був підписаний у 1997 році у Мадриді. Минуло вже 20 років, і цей механізм якось не дуже змінився.

Валентин Левчик: Хартія визначає особливий статус нашого партнерства, надає нам особливі механізми, які не мають інші країни-партнери, механізми дійові, які працюють, у тому числі Військовий кометі у форматі Україна-НАТО.

Валентин Левчик
Валентин Левчик

Візит Військового комітету в Україну свідчить, що Україна цікава альянсу. Відчуваємо бажання допомогти саме з питань, які нас цікавлять
Валентин Левчик

Візит Військового комітету в Україну свідчить, що Україна цікава альянсу. Ми залишаємося у фокусі. Нашим партнерам не байдуже, що в нас відбувається. І ми відчуваємо бажання допомогти саме з питань, які нас цікавлять...

Не тільки ми, а й наші натовські колеги відзначають, що ЗСУ зразка 2014 року і зразка 2017-го або ж 2018-го – це небо і земля.

Навіть у порівнянні з деякими країнами-членами НАТО ми стоїмо на голову вище за деякими параметрами. Наприклад, щодо досвіду ведення реальних бойових дій, щодо вмотивованості особового складу захищати свою державу і так інше.

Українські танкісти опановують стандарти НАТО (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Є у нас проблеми, пов’язані з питаннями забезпечення сучасними зразками озброєння, особливо сучасними засобами зв’язку, радіоелектронної боротьби. Гроші потрібні для цього. Наші партнери це розуміють, нам допомагають і дуже зацікавлені в нашому досвіді ведення протидії цій гібридній агресії.

– Пане Мусієнко, наскільки вступ до НАТО – це насамперед політичне рішення, а не тільки військово-технічне?

Без колегіального рішення всіх країн-членів НАТО навіть ПДЧ не буде. Критерії ПДЧ, їх п’ять. Відповідаємо тільки оборонним. В політиці і економіці не дотягуємо
Олександр Мусієнко

Олександр Мусієнко: Я поділив би 70% на 30%, де 70% – це політика, а 30% – це військові. Треба розуміти, що без консенсусу, колегіального рішення всіх країн-членів НАТО навіть ПДЧ не буде. Якщо ж говоримо про критерії ПДЧ, то їх п’ять. Ми відповідаємо, як на мене, тільки оборонним. В політиці і економіці не дотягуємо. Верховенство права – теж не дотягуємо.

Ніщо не заважає здійснювати реформування і зараз. Це, з одного боку, той шлях, який ми повинні пройти. Інший шлях – це те, що нам безпосередньо повинні сказати у штаб-квартирі НАТО, коли буде колегіальне рішення, чи чекають вони Україну, чи не чекають. Можу сказати відверто всім, що зараз не чекають.

НАТО допомагає у методологічному забезпеченні, в трастових фондах, у фінансовому забезпеченні
Олександр Мусієнко

Захист суверенітету і територіальної цілісності – завдання наших військових, які щодня це роблять. НАТО нам може допомогти. НАТО, безумовно, допомагає у методологічному забезпеченні, в трастових фондах, про що говорилося, у фінансовому забезпеченні.

Левова частка і нового закону про особливості нацбезпеки, який ухвалений у першому читанні – це також заслуга країн НАТО, тому що тиснули на політичне керівництво України з ухваленням. Решта залежить від нас. Це шлях, яким треба йти. А далі вирішувати, чи, маючи сильне, потужне військо, маючи сильну, потужну державу, долучатися до Північноатлантичного альянсу.

Армія зразка НАТО – це коли військовий може ухвалювати рішення самостійно, ініціативу брати на себе. Не потрібно когось на дроті мати і від когось отримувати команди. З цим у нас були проблеми.

За допомогою НАТО ми цю систему ламаємо. Поки що ламаємо успішно. Спротив певний буде, тому що хтось десь може втратити повноваження, хтось десь може втратити посади, а деякі посади взагалі будуть скорочені.

Олександр Мусієнко
Олександр Мусієнко

Навіть хто не розумів, тепер зрозуміли, що Росія для нас – це агресор, ворог
Олександр Мусієнко

Я маю переконання, що навіть хто не розумів, тепер зрозуміли, що Російська Федерація для нас – це агресор, ворог. Хоча треба розуміти, що і воювати все життя ми не можемо, колись доведеться домовлятися, колись настане той час, коли можливий мир. Але ті відносини, які були між Україною і Російською Федерацією вже не повернуться. На це потрібно не менше сотні років, а то й більше, щоб прийшли покоління, які забули би це все.

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG