12:25 23.07.2019

Франція погодилася з пропозицією Великої Британії про створення європейських ВМС у Перській затоці

2 хв читати
Франція погодилася з пропозицією Великої Британії про створення європейських ВМС у Перській затоці

Париж погодився з пропозицією Лондона про створення європейських військово-морських сил у Перській затоці для супроводу комерційних суден, повідомили у вівторок французькі ЗМІ з посиланням на дипломатів.

Франція направить до складу цих сил озброєння.

Раніше Велика Британія закликала до створення європейських військово-морських сил з метою забезпечення свободи судноплавства в Перській затоці. Ініціатива має запобігти захопленню Іраном торговельних суден західних і арабських країн.

"Згідно з міжнародним правом, Іран не може перешкоджати проходженню суден, не кажучи вже про те, щоб їх захоплювати. Отже, йдеться про піратство. Міжнародні сили захистять екіпажі й вантажі в цьому важливому районі", - заявив глава МЗС Великої Британії Джеремі Гант.

За його словами, Тегеран відповідальний за "акт державного піратства", і Британія "здійснить відповідні заходи для підтримки безпечного проходження суден через Ормузьку протоку".

Минулої п'ятниці Корпус вартових Ісламської революції Ірану повідомив, що в Ормузькій протоці за порушення міжнародних правил судноплавства був затриманий танкер Stena Impero, що йшов під британським прапором. Судно відконвоювали до порту Бандер-Аббас в іранській провінції Хормозган.

Причиною затримання танкера іранська сторона назвала необхідність проведення розслідування факту зіткнення танкера з риболовецьким судном.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф спростував заяви, згідно з якими захоплення іранцями британського танкера Stena Impero стало відповіддю на затримання біля берегів Гібралтару іранського танкера Grace 1.

Наприкінці минулого тижня про розробку операції з посилення безпеки на основних судноплавних шляхах Близького Сходу оголосило Центральне командування США (Centcom).

У документі, поширеному командуванням, зазначалося, що "багатонаціональна операція Sentinel спрямована на забезпечення свободи навігації з огляду на нещодавні подій в Арабській (Перській) затоці".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА