Документ v1861359-19, поточна редакція — Прийняття від 08.08.2019
Виберіть формат файлу для збереження:

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 8 серпня 2019 року № 1861

Про скаргу Кантура О.А., довіреної особи кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 210 Приходька Б.В. на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 8 серпня 2019 року за № 21-6-1586

До Центральної виборчої комісії 8 серпня 2019 року надійшла скарга Кантура Олександра Анатолійовича, довіреної особи кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 210 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Приходька Бориса Вікторовича, суб’єктом оскарження в якій визначено окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 210 (далі - окружна виборча комісія одномандатного виборчого округу № 210).

У скарзі суб’єкт звернення зі скаргою просить визнати протиправними дії окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 210 щодо встановлення підсумків голосування в указаному виборчому окрузі, у зв’язку з чим зобов’язати суб’єкта оскарження - окружну виборчу комісію одномандатного виборчого округу № 210 вчинити дії з виконання постанови Центральної виборчої комісії від 7 серпня 2019 року № 1857 "Про питання встановлення окружною виборчою комісією з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 210 підсумків голосування в цьому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року".

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Постановою Комісії від 25 липня 2019 року № 1296 Кантура Олександра Анатолійовича зареєстровано довіреною особою кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 210 Приходька Бориса Вікторовича.

Постановою Комісії від 31 травня 2019 року № 919 "Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року" утворено, зокрема, окружну виборчу комісію одномандатного виборчого округу № 210.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії і розглядаються нею в порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються процесу виборів народних депутатів України, визначено розділом XIII Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон) та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (зі змінами) (далі - Порядок).

Відповідно до пункту 7.2 Порядку під час вивчення скарги виборча комісія встановлює, чи подано скаргу належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Законом; чи віднесено Законом розгляд цієї скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Законом.

Так, встановлюючи, чи подано скаргу належним суб’єктом звернення зі скаргою, Комісія зазначає, що за змістом частини першої статті 108 Закону, пункту 2.1 Порядку суб’єктом звернення зі скаргою до виборчої комісії може бути довірена особа кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі.

За таких обставин Кантур О.А., довірена особа кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 210 Приходька Б.В., є визначеним Законом та Порядком суб’єктом звернення зі скаргою до виборчої комісії.

Досліджуючи питання, чи належить розгляд поданої скарги до повноважень Центральної виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги), Комісія бере до уваги, що за змістом частин шостої, дев’ятої статті 108 Закону, пункту 3.3 Порядку рішення чи дії окружної виборчої комісії оскаржуються виключно до суду шляхом подання позовної заяви.

Згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Конституцією України та законами України Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг на дії окружної виборчої комісії.

Отже, Центральна виборча комісія констатує, що є неналежним суб’єктом розгляду скарги Кантура О.А.

Частиною одинадцятою статті 111 Закону, пунктом 10.2 Порядку передбачено, що виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом.

За таких обставин скарга Кантура О.А., довіреної особи кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 210 Приходька Б.В., підлягає залишенню без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 111 - 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Кантура Олександра Анатолійовича, довіреної особи кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 210 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Приходька Бориса Вікторовича, залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати Кантуру О.А., довіреній особі кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 210 Приходька Б.В., та окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 210.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


Т.СЛІПАЧУК



вгору