17:37 21.10.2020

Відновлення постачання води до Криму неможливе до моменту його повної деокупації - заступник глави Мінреінтеграції

3 хв читати
Відновлення постачання води до Криму неможливе до моменту його повної деокупації - заступник глави Мінреінтеграції

РФ просуває тему повернення постачання води на окупований нею півострів Крим, щоб перекласти відповідальність з країни-окупанта на країну-жертву та замаскувати свої протиправні дії інформаційним шляхом, зазначає заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко.

"Тематику води педалють для того, щоб, по-перше, змінити інформаційний фокус і перекласти відповідальність з країни-окупанта на країну-жертву, тобто на Україну. Це є інформаційним способом маскування своїх протиправних дій і звинувачення України", - сказав Яременко на конференції "Проблемні питання водопостачання та використання водних ресурсів на території Криму в умовах російської окупації" в середу.

За його словами, те, що нині це питання набуло такої гостроти і його обговорюють у РФ досить серйозно, свідчить насправді не про силу цієї країни, а про її слабкість. Яременко наголосив, що РФ не цікавить населення на тимчасово окупованій території, їй потрібна сама територія півострова.

"Підтвердженням цього є висловлювання колишнього прем'єр-міністра Медведєва під час його незаконного візиту до Криму, коли він сказав: "Грошей немає, але ви тримайтеся". І друге, звісно, це процеси заміщення населення на цій території, тобто примусове витіснення українських громадян з півострова і заселення його громадянами РФ", - пояснив він.

Заступник міністра додав, що територія окупованого Криму потрібна РФ для здійснення військових цілей. "З точки зору військових це дуже зручне розташування, яке дає змогу використовувати різні компоненти Збройних сил РФ для погроз іншим країнам у цьому регіоні. І саме тому ми бачимо активну мілітаризацію Кримського півострова, ми бачимо розконсервацію ядерних об'єктів, нарощення і ракетного потенціалу, авіапотенціалу, і флоту в Чорноморському регіоні", - пояснив він.

Яременко вказав на те, що відновлення постачання води до Криму неможливе до моменту його повернення під контроль українського уряду. "Постачання води до Криму неможливе до моменту його повної деокупації. Я абсолютно упевнений, що ми маємо витримувати цю позицію, незважаючи на будь-який тиск із боку РФ, який, я також думаю, посилюватиметься. Водночас я абсолютно переконаний, що вода до Криму обов'язково повернеться через Північно-Кримський канал, і це відбудеться відразу після його деокупації, над чим ми зараз працюємо", - сказав міністр.

У свою чергу перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова під час конференції спростувала звинувачення на адресу України з боку РФ у водній блокаді Криму і заявила про повну відповідальність РФ як держави-окупанта за водопостачання на півострові відповідно до міжнародного гуманітарного права. "Україна не перекривала жодних природних водотоків або річок, через які вода потрапляє до Криму, лише призупинила ту штучну водну преференцію, яку колись давала для прискореного розвитку економіки та сільського господарства півострова", - зазначила вона.

За словами першого заступника міністра, підвищений попит на воду у Криму пояснюється неправомірними діями РФ, яка мілітаризує півострів і штучно змінює демографічний склад його населення у порушення норм міжнародного права. "Україна не задовольнятиме потреб російського військово-промислового комплексу у водних ресурсах. Власні водні ресурси Криму здатні забезпечити потреби населення півострова у воді навіть у найзасушливіші роки", - наголосила Джапарова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА