День фінансів, 5 березня: картка для дітей від mono, туристичні візи в Єгипті, запуск 4G в метро столиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 5 березня: картка для дітей від mono, туристичні візи в Єгипті, запуск 4G в метро столиці

620
Четвер, 5 березня. Від глобального до особистого:
Що буде з економікою і людством через 100 років? За оцінками ООН, 2050 року на планеті буде жити майже 10 млрд людей, при цьому близько 70% будуть жити в містах. Чим більше народжується людей, тим більше потрібно ресурсів, яких і без того не вистачає.
Про це в новому відео Finance.ua з фінансовим експертом Олексієм Козирєвим.
Споживання води в Україні можуть обмежити. Вперше за 120 років Україна опинилася в ситуації, коли гідрометеорологічні умови можуть спричинити обмеження прав водокористувачів у використанні води. Про це попереджає Державне агентство водних ресурсів України.
Перелік “важливих банків” від НБУ. Національний банк провів щорічний перегляд переліку системно важливих банків. Кількість банків залишилася незмінною і налічує 14 установ, водночас замість Укрсоцбанку, який минулого року приєднався до Альфа-Банку, до переліку увійшов А-Банк.
Єгипет запроваджує туристичні візи. Прем’єр-міністр Єгипту Мустафа Мадбулі схвалив введення 5-річної візи, яка дозволила б туристам перебувати до 90 днів за відвідування. Нагадаємо, ще в квітні 2014 року Єгипет збільшив плату за візи з 15 до 25 доларів США.
Майже як у Польщі… Щоправда, 20-річної давності. У НБУ розповіли про переломний для України етап. Кажуть, що економічна ситуація в Україні зараз нагадує ситуацію майже 20-річної давності в Польщі. “У них теж спочатку була жорстка монетарна політика. Потім почала різко знижуватися інфляція, почали заходити інвестиції. Монетарна політика згодом пом’якшувалася”, – зазначає Дмитро Сологуб.
Ринок новобудов за 10 років. Протягом останніх 10 років в експлуатацію вводилося близько 10 млн квадратних метрів житла, і темпи цього будівництва є стабільними. Рекордним виявився 2015 рік, коли в експлуатацію ввели понад 11 млн м2 житла, “однак тоді Держстат ще враховував у цій кількості реконструкції. Цікаво, що середня кількість квартир в одному житловому комплексі з 225 в 2010 році збільшилася до 490 в 2019. У 2020-2022 році очікується 800-1579 квартир
Електроенергія для населення і ціни. Зараз розглядається можливість поетапного підвищення цього року ціни на електроенергію для населення. Зокрема, скасування пільгової ціни 90 коп. за перші 100 кВт-год, враховуючи зниження суми нарахувань у платіжках громадян. Про це повідомив ексміністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель. За його словами, різні ціни на ринку електричної енергії є фактором зловживання на рівні постачальників і системи розподілу. Тому найкраща модель, щоб не зловживали тарифом, – єдина ціна для всіх.
Метро Києва вже з 4G. з 5 березня 2020 року мобільні оператори Київстар, Vodafone Україна і lifecell почали надавати послуги 4G зв’язку на станції київського метрополітену «Академмістечко». Це перша станція столичної «підземки», де став доступний швидкісний мобільний інтернет. Але для повноцінного запуску і розгортання 4G на всіх станціях протягом 2020 року депутати Київської міської ради повинні ухвалити рішення про плату за доступ телеком-операторів до інфраструктури міста, зокрема метрополітену.
Monobank запустив бета-тестування картки для дітей. У мобільному додатку monobank з’явилася можливість завести дитячу картку – для користувачів до 16 років. Про це написав співзасновник monobank Олег Гороховський. На відміну від інших карток, у неї є батьківський контроль: батькам доступна виписка, вони можуть встановлювати ліміти на зняття готівки, поповнення картки третіми особами, перекази на інші картки й інше.
Заробітки українців за годину роботи. Як повідомляє Держстат, за годину роботи українець може заробити в середньому 110 гривень. Найвища зарплата в Києві. А ось найнижча погодинна оплата виявилася в Чернігівській області.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас