14:03 14.06.2019

Вітренко про рішення КС щодо НКРЕКП: Необхідно внести зміни до закону про регулятора й обрати новий склад комісії

2 хв читати
Вітренко про рішення КС щодо НКРЕКП: Необхідно внести зміни до закону про регулятора й обрати новий склад комісії

 Україна має внести зміни до закону (№1540-VIII) про Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг "(НКРЕКП) і обрати новий склад регуляторного органу, вважає виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Наслідки такого рішення Конституційного суду - складне юридичне питання. Але для того, щоб не було хаосу і в майбутньому - необхідно вносити зміни до закону й обрати новий склад регулятора", - написав він у Facebook, коментуючи повідомлення щодо визнання КС неконституційними положення закону про регулятора щодо його правового статусу та призначення його членів.

Вітренко зазначив: у процесі ухвалення законопроекту "було одразу зрозуміло, що необхідно або вносити зміни до Конституції, або підпорядковувати регулятора Кабміну, забезпечивши при цьому його незалежність через передбачені законодавством вимоги до членів".

"У Великій Британії, наприклад, регулятор формально підпорядкований уряду. І нічого, його реальна незалежність набагато більша, ніж в Україні", - написав Вітренко.

Виконавчий директор зазначив, що раніше, під час ухвалення закону, експертна спільнота неодноразово акцентувала увагу на спірній конституційності документа.

У свою чергу глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, реагуючи в соцмережі на рішення суду, висловив занепокоєння щодо його впливу на сертифікацію оператора газотранспортної системи (ГТС) України (новий оператор ГТС для провадження з 1 січня 2020 року діяльності з транзиту природного газу має отримати сертифікат, подавши відповідну заявку НКРЕКП і секретаріату Енергетичного співтовариства).

Як повідомлялося, КС визнав неконституційними положення закону про НКРЕКП щодо правового статусу регулятора та призначення його членів. У тексті подання, поданого 46 народними депутатами, зазначалося, що існування НКРЕКП, яка не належить до жодної гілки державної влади, не передбачено в Конституції. Також у документі наголошувалося на неконституційності повноважень глави держави, Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо призначення членів конкурсної комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

Майбутній скринінг українського законодавства - привід показати конкурентоспроможність українського агросектору, вважає торгпред України

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

"Метінвест" у рамках "Сталевої мрії" представив проєкт відновлення мікрорайону в Бахмуті

Війна знищила близько 30% потенціалу українського агросектору, 20% сільгоспземель - під окупацією - Мінагрополітики

Дефіцит електроенергії зберігається більшу частину доби понеділка - "Укренерго"

Гендиректор Федерації роботодавців: На кожному нашому підприємстві - близько 10% мобілізованих співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА