Міжбанк: вчорашня нестандартна поведінка міжбанку залишає інтригу щодо курсу на сьогодні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: вчорашня нестандартна поведінка міжбанку залишає інтригу щодо курсу на сьогодні

Валюта
769
Вчорашній день пройшов нестандартно для валютного ринку. Зазвичай при непрацюючому американському ринку (а у четвер в США відзначали День Подяки) і нашому міжбанку, що працює по долару на умовах ТОМ – спекулянти активно розхитують курс протягом сесії на дрібних угодах. Цього всі чекали і вчора.
Але спекулятивні спроби розігріти ринок дуже швидко вщухли, клієнти відпрацювали день у розрахунках у гривні. Євро і рублі і не особливо “велися” на підступи любителів заробити на стрибках курсу. Саме вчорашня нестандартна поведінка міжбанку залишає певну інтригу щодо курсу на сьогодні.
У п’ятницю на поведінку ринку і курс впливатимуть наступні фактори:
1) Завершення місяця. Ключовий мотиватор для всіх учасників ринку 29 листопада. Необхідність закрити свої операції на звітну дату (при тому, що вчора більшість клієнтів перенесло на сьогодні усі свої операції по долару) – буде стимулювати бізнес на дуже активну роботу в першій половині дня.
А у другій – після завершення роботи банків з клієнтськими заявками, самі банки будуть закривати свої операції по валютній позиції і фіксувати фінансовий результат з торгівлі валютою на звітну дату.
Це суттєво додасть статистики торгів і створить різноплановий ефект на поведінку курсу в першій половині дня, коли всі клієнти через цейтнот за часом – практично одночасно вийдуть на ринок зі своїми операціями;
2) зниження ліквідності в банківській системі, відшкодування ПДВ експортерам і поведінка НБУ. Коррахунки банків впали на ранок п’ятниці на 1.6 млрд гривень – до 53,6 млрд. Зниження ліквідності в системі спрацює на користь гривні і змусить спекулянтів застосовувати сьогодні тільки формат роботи “в дві сторони” і то в обмежених масштабах через ефект закінчення місяця (про який ми писали вище).
А ось з відшкодуванням ПДВ експортерам складніше. Не всі з них вже отримали основні суми відшкодувань, і від того, коли вони зайдуть на рахунки клієнтів, залежить співвідношення обсягів попиту і пропозиції валюти на торгах. Якщо, як зазвичай, увечері – то цей гривневий навіс вже не вплине на валютний ринок і поведінку міжбанку, а якщо з ранку – частково може і змінити розклад попиту і пропозиції, а значить – і вплине на курс. За нашими даними, клієнтам не варто розраховувати на дуже швидкий захід коштів на їхні рахунки сьогодні від держказначейства. Тобто спрацює перший описаний нами сценарій.
НБУ буде викуповувати можливий надлишок пропозиції долара на міжбанку, чим утримає курс від істотного просідання навіть при ситуативному надлишку пропозиції. Використовувати буде Matching. Якщо ж курс піде вгору – регулятор буде економити резерви і втручатися з продажем валюти на торгах не стане.
3) Готівковий ринок. На готівковому ринку — свій розклад, і тактика власників обмінників не зміниться. Сьогодні “чорна п’ятниця”, і вони занижуватимуть котирування прийому на тлі збереження цінників продажу на рівні міжбанку і вище. Дефіцит гривні у громадян в період розпродажів дозволить власникам обмінників “затаритися дешевою валютою”.
Ми очікуємо на п’ятницю активізацію всіх клієнтів і банків за рахунок ефекту закінчення місяця, коридор по долару в межах 23,90 – 24,10 гривень та обсяги операцій в межах $180-200 млн при вчиненні до 540-680 угод.
Котирування готівкового валютного ринку:
Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,85-23,97 і продаж 24,05-24,20 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,90-23,97 гривень і продаж 24,00-24,08 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,280 / 24,00
євро – 26,39/ 26,41
російський рубль – 0,3740 / 0,3742
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас