Доступність посилання

ТОП новини

Перетворити «ДНР» в офшор: Пушилін шукає «моделі» виживання угруповання


 В угрупованні «ДНР» шукають «моделі» виживання угруповання
В угрупованні «ДНР» шукають «моделі» виживання угруповання

Як перетворити «ДНР» в офшор – таку ідею обговорюють у Донецьку, шукаючи для непідконтрольної Україні території нову економічну модель виживання. Замість шахт і заводів – криптовалюта і фінансові піраміди. Чи реальні проекти ватажка угруповання Пушиліна і «компанії» – у матеріалі спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

«Міжнародний інвестиційний форум» – у Донецьку. На перший погляд, банальний «офіційний» захід. Про запаморочливі перспективи інвестування у непідконтрольний Донбас угруповання «ДНР» розповідає підставним «ноунеймам» щороку.

«Я тут – представник африканських держав... І моя присутність відкриває існування вашої «республіки» для африканських держав», – так відрекомендувалася одна з гостей форуму.

«Міжнародний інвестиційний форум» – у Донецьку.
«Міжнародний інвестиційний форум» – у Донецьку.

Але цього року тональність виступів – несподівано змінилася. Ватажок угруповання Денис Пушилін і «компанія» всерйоз заговорили про зміну «економічної моделі».

Потрібно задіяти спеціальні механізми, які б обходили санкційну політику Заходу
Денис Пушилін


«Нам потрібна нова модель функціонування «республіканської» економіки з урахуванням включення потужної експортної складової. Для цього потрібно задіяти спеціальні інфраструктурні механізми, в тому числі міжнародних розрахунків, які б обходили санкційну політику Заходу», – зазначив Пушилін.

У соцмережах одне з найпопулярніших питань: «Що чути за гроші?»
У соцмережах одне з найпопулярніших питань: «Що чути за гроші?»

Все це – на тлі багатомісячних заборгованостей зарплат на шахтах і заводах під контролем південноосетинської фірми-прокладки «Внешторгсервис». У місцевих міських спільнотах у соцмережах одне з найпопулярніших запитань: «Що чути за гроші?»

А з грошима все гірше в нашій чудовій державі
Дмитро Орєшкін


«Утримувати це жорно на шиї – три мільйони людей, де економіка розбита... І треба забезпечувати їх і газом, і грошима, власне кажучи – з російської кишені. Не з бюджету, а з якогось альтернативного джерела. Але годувати треба. А з грошима все гірше в нашій чудовій державі», – констатує російський політолог Дмитро Орєшкін.

Дмитро Орєшкін
Дмитро Орєшкін

«Росія намагається створити автономну систему збуту продукції, фінансування і залучення грошей у регіон.Тому що ті схеми, які зараз застосовуються, наприклад, перемаркування донецької продукції під Росію, продаж її під виглядом російської продукції, і рух коштів через московські і південно-осетинські банки в так званий «Центральний банк «ДНР» – все це дуже, скажімо так, ризиковано з точки зору санкцій, так?

Рано чи пізно, ці схеми можуть бути зруйновані, і сама Росія може постраждати», – зазначає фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Олексій Кущ
Олексій Кущ

Замість модернізації донбаської важкої промисловості – альтернативні фінансові схеми. Наприклад, перетворити Донецьк – в офшор.

«Розробка механізмів розвитку інвестиційної політики. Таких як вдосконалення нормативно-правової бази, створення офшорних зон», – заявила одна з «чиновниць» «ДНР».

Офшор добре створювати, коли територія визнана, а тут гроші завести можуть тільки росіяни
Віталій Сизов


«Офшор добре створювати, коли територія визнана. Тобто Кіпр там чи інші юрисдикції. Основні гравці туди гроші заводять, а тут гроші завести можуть тільки росіяни, і то це сумнівно», – каже аналітик Донецького інституту інформації Віталій Сизов.

Віталій Сизов
Віталій Сизов

«Офшором» в угрупованні «ДНР» називають не місце, де ховають гроші, а скоріше – вільну від податків спеціальну економічну зону для можливих інвесторів. Якщо такі знайдуться.

Внести гроші на територію, де ніяких правових гарантій немає…Де можуть у будь-який момент відібрати бізнес?
Дмитро Орєшкін


«Внести гроші на територію, яка сьогодні під контролем пана Пушиліна чи Пасічника, і це сьогодні, а завтра можливо – іншого пана, де ніяких правових гарантій і близько немає… Де можуть у будь-який момент виключити, відібрати бізнес?», – дивується цій ідеї Дмитро Орєшкін.

Ще один альтернативний сценарій – легалізація угрупованням «ДНР» криптовалют. У колишніх партнерів Дениса Пушиліна по фінансовій піраміді «МММ» – а тепер функціонерів руху «Донецька республіка» – в цій темі особистий інтерес.

У колишніх партнерів Дениса Пушиліна по фінансовій піраміді «МММ» – а тепер функціонерів руху «Донецька республіка» – в цій темі особистий інтерес
У колишніх партнерів Дениса Пушиліна по фінансовій піраміді «МММ» – а тепер функціонерів руху «Донецька республіка» – в цій темі особистий інтерес

І чи не найбільш інтригуюча схема, озвучена на Донецькому форумі – залучити до фінансування проектів угруповання «ДНР», через охоплену війною Сирію, ісламський банкінг.

Росія, в обмін на ті послуги, які вона надає режиму Асада, може взяти участь у створенні фінансового хабу в «ДНР»
Олексій Кущ


«Росія, в обмін на ті послуги, які вона надає режиму Асада, може взяти участь у створенні фінансового хабу в «ДНР». Тобто туди можуть прийти сирійські банки, і через систему ісламського банкінгу вони можуть здійснювати фінансові транзакції», – пояснює фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Ще одна ідея бойовиків – залучити до фінансування проектів угруповання «ДНР» через охоплену війною Сирію ісламський банкінг
Ще одна ідея бойовиків – залучити до фінансування проектів угруповання «ДНР» через охоплену війною Сирію ісламський банкінг

Чи реалізує угруповання «ДНР» свої сірі схеми – велике питання. І головне – незрозуміло, як ці експерименти позначаться на простих людях непідконтрольного Донбасу.

Зміна економічної структури не обіцяє нічого хорошого для місцевого населення, яке змушене буде масово залишати цю територію в пошуках роботи
Віталій Сизов


«Зміна економічної структури – це звичайно неминуче, але воно не обіцяє нічого хорошого для місцевого населення, яке змушене буде масово залишати цю територію в пошуках роботи, оскільки великі підприємства неминуче будуть закриватися», – зазначає аналітик донецького інституту інформації Віталій Сизов.

До слова, цими днями угруповання «ДНР» проводить акцію «Триколор в кожен двір». Не виключено, що наступним флешмобом стане «Офшор в кожен двір».

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

XS
SM
MD
LG