Зростання виплат за держборгом в 2019 році: експерт назвав причину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання виплат за держборгом в 2019 році: експерт назвав причину

Казна та Політика
915
Міністерство фінансів України оновило план виплат за державним та гарантованим державою боргом за 2019 рік. Згідно з ним, на початок квітня загальна сума прогнозних виплат збільшилася на 15,32 млрд гривень і склала 460,99 млрд.
Як пояснив головний аналітик Concorde Capital Олександр Паращій, збільшення суми прогнозних виплат пов’язане зі зростанням попиту на “короткі” облігації.
“Це збільшення пов’язане з тим, що Мінфін останнім часом дуже багато залучав короткого боргу на три-шість місяців, – пояснює експерт. – Те, що вони збільшили план виплат, швидше за все, означає, що раніше розраховували розміщувати більше облігацій, які будуть погашатися в наступному році, через рік і так далі. Але попит на такі облігації невеликий і їм доводиться залучати більш короткі облігації на три-шість місяців, відповідно, їх доведеться гасити вже в цьому році”.
Для цього Мінфін буде перекредитовуватися.
“Мінфін готовий за такою ставкою брати борги, в цьому немає нічого страшного… Через три місяці, коли будуть погашатися облігації, Мінфін буде випускати нові, можливо, довгі”, – припускає фахівець.
Головні покупці таких цінних паперів – українські банки, в основному державні. За його словами, цінні папери будуть головним інструментом, що підтримуватиме бюджет, якщо не буде надано наступний транш МВФ.
“Частина траншу, яка може піти в бюджет – це одне з джерел зовнішніх надходжень. Інші джерела – розміщення ОВДП, міжнародних облігацій, інші позики, доходи від приватизації (якщо вони будуть). Тобто, джерел зовнішніх надходжень, крім платежів від резидентів України, податкових і не податкових – багато. Єдине що ми бачимо – з традиційними джерелами є проблеми, оскільки доходи бюджету не виконуються за результатами трьох місяців. Це означає, що доведеться більше фінансувати за рахунок інших інструментів, не пов’язаних з податками”, – зазначив Паращій.
Нагадаємо, на початку 2019 року прес-служба Мінфіну повідомляла, що в цьому році Україна має здійснити найбільші виплати за зовнішніми та внутрішніми державними зобов’язаннями – загальна сума виплат в 2019 році має скласти 360,69 млрд грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас