27 січня 2021, 10:51

''Слуги народу'' хочуть узаконити ''злив'' НАБУшних справ у СБУ

Пам'ятаєте, як місяць тому, Генпрокурорка Венедіктова забрала в НАБУ та віддала до СБУ справу заступника голови Офісу Президента Татарова? Тоді це було незаконно, але "Слуги" вирішили узаконити таку практику.

Законопроєкт N4392, який вже сьогодні розглядатиме правоохоронний комітет, дає можливість Генеральному прокурору у потрібний момент забрати справу з НАБУ, ДБР чи Національної поліції – та передати до СБУ.

Раніше в Україні було дуже складно провернути таку аферу, треба було шукати суддю, який у незаконний спосіб, начебто, дозволяв передати справу з НАБУ в СБУ. А тепер це пропонують дозволити робити Генеральному прокурору напряму.

І подібна доля була не лише у гучної справи Олега Татарова, яку безпідставно забрали з НАБУ та передали в СБУ.

Так само Генеральний проокурор свого часу незаконно забрав з НАБУ та передав до Національної поліції скандальне розслідування справи власника "ВіЕйБі Банку" Олега Бахматюка. Всі справи Бахматюка поліція тоді закрила.

Завдяки цьому законопроєкту, боротьба з корупціонерами, про яку нам постійно розповідає Президент Зеленський, тепер обмежиться лише "зручними" справами.

Ті ж розслідування, які можуть негативно вплинути на репутацію влади та розкрити обличчя реальних корупціонерів, легко будуть переноситися в СБУ, де про них швидко "забудуть". На це звертає увагу навіть Головне науково-експертне управління Верховної Ради, яке у своєму висновку до законопроєкту пише, що така ініціатива "може підірвати незалежність НАБУ".

Крім того, законопроєкт N4392 вводить адміністративну відповідальність за ненадання інформації на запит СБУ. Запити ж СБУ хочуть дозволити надсилати, зокрема й, бізнесу, вимагаючи інформацію навіть без відкриття кримінального провадження.

І якщо НАБУ, Національній поліції чи ДБР для отримання інформації від компанії потрібно рішення суду, то для СБУ – ні. Якщо ж не надасте – штраф до 10 тисяч гривень.

Це точно жодним чином не допоможе боротися зі злочинністю, а тільки створить умови для вимагання хабарів у бізнесу.

Кому дійсно вигідне подібне рішення? Чиновникам з Офісу Президента, які хочуть мати надійний тил, чи Генпрокурорці Венедіктовій, яка тепер одноосібно вирішуватиме, які справи будуть розслідуватися, а які роками лежатимуть в СБУ, чи народним депутатам від "Слуг", які вже неодноразово потрапляли в корупційні скандали? Очевидно, всім.

Хто винен в тому, що на українських дорогах гинуть люди?

26 жовтня 2021 року, Харків. 16-річний водій Infiniti вилітає на червоне світло і на шаленій швидкості зносить Chevrolet, водій якого у результаті гине...

Очищення не для всіх або чому людей Авакова лишають на керівних посадах

Після приходу на посаду очільника МВС Денис Монастирський почав активну заміну начальників обласних управлінь нацполіції. Були звільнені Андрій Крищенко (ГУНП Київської області), Олег Бех (Одеської), Андрій Рубель (Харківської), Водимир Голубош (Прикарпаття)...

Святий Дмитро або як з куратора "скаженого принтеру" зробили головного борця за регламент

Ще кілька місяців тому Дмитра Разумкова всі сприймали як свою людину та куратора "зеленого принтера", який був запущений в парламенті в 2019 році...

Як депутати-"рішали" простих смертних "нагинають"

Рік тому колишній регіонал, смотрящий за "медициною", тепер ще й цілий керівник Інституту раку Андрій Шипко, на повній швидкості протаранив своїм катером моторну лодку звичайних "смертних"...

Як Україна здає своїх захисників російським спецслужбам

Всі ми нещодавно з жахом дивилися, як Лукашенко посадив літак у Мінську, щоб затримати опозиційного журналіста Романа Протасевича, якого згодом піддали тортурам...

Мінус 3 млрд гривень і повальне куріння дітей – нова ініціатива від "Слуг народу"

Цього тижня Верховна Рада має розглянути законопроєкт N4278 про підняття ліміту на посилки з-за кордону зі 100 євро до 150. Здавалося б чудова ініціатива, для народу, яку мають підтримати всі фракції, але в закон, як завжди ведеться "запхали" норми, які не мають нічого спільного з посилками, а насправді знижують податки на так звані "електронні сигарети"...