Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі вводять режим надзвичайної ситуації: у регіоні – 5 хворих на COVID-19


Четверо хворих перебувають у Запорізькій обласній інфекційній лікарні, ще одна особа – у самоізоляції в Мелітополі
Четверо хворих перебувають у Запорізькій обласній інфекційній лікарні, ще одна особа – у самоізоляції в Мелітополі

З 14-ої години 25 березня у Запоріжжі рішенням міськвиконкому запроваджено режим надзвичайної ситуації через виявлення в місті осіб з захворюванням на коронавірус. Про це на своїй офіційній сторінці повідомив мер Запоріжжя Володимир Буряк.

Він уточнив, коронавірусну інфекцію COVID-19 виявили в чотирьох людей у віці 41, 52, 53 та 55 років, які нещодавно повернулися з відпочинку у Єгипті та французькому Куршавелі.

Під час сесії Запорізької міської ради Володимир Буряк зазначив, що йдеться не про надзвичайний стан – його місцеві органи влади не запроваджують.

Читайте також: МОЗ та Google домовилися інформувати населення про COVID-19

«Це надзвичайна ситуація на території міста Запоріжжя. Утворена буде спеціальна комісія з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного та природнього характеру… Цій комісії треба буде відпрацювати положення, яке стосується більш жорстких заходів: що стосується транспорту, можливо це будуть інші якісь заходи. Я просив би нікого не панікувати, перш за все», – сказав міський голова.

25 березня у Запорізькій області виявлено перші випадки захворювання на COVID-19. Це п’ятеро осіб: четверо перебувають у Запорізькій обласній інфекційній лікарні, ще одна особа – у самоізоляції в Мелітополі.

Директор Запорізького лабораторного центру МОЗ, головний санітарний лікар Запорізької області Роман Терехов під час брифінгу заявив, що ці випадки підтверджені методом полімеразної ланцюгової реакції, який вважається найбільш об’єктивним.

«Дві відповіді позитивні прийшли до нас сьогодні з Києва, і три результати отримані нашою лабораторією, яка одразу включилася вчора після отримання гуманітарної допомоги, отримання тестів. Чотири людини – це мешканці міста Запоріжжя, і одна – місто Мелітополь. Жителі Запоріжжя перебувають у стаціонарі, отримують медичну допомогу у повному об’ємі, і стан їх не важкий. І стан жителя Мелітополя – взагалі перебуває під веденням медиків в умовах самоізоляції», – сказав Терехов.

Усі захворілі відвідували країни, де раніше зафіксовано випадки COVID-19. Контактні особи з хворими перебувають під наглядом медиків.

«По цим п’ятьом випадкам – це дві родинні пари і одна окрема особа в Мелітополі. Дві родинні пари у Запоріжжі приїхали з-за кордону, де зафіксовано інфекційні джерела: це Куршавель, Франція, та Єгипет, Шарм-еш-Шейх. Мешканка Мелітополя під час інкубаційного періоду була в гостях в Іспанії, тому випадку випадків передачі всередині країни не зафіксовано», – додав директор Запорізького лабораторного центру.

Читайте також: Українки, які живуть у Франції, розповіли про карантин та життя в умовах епідемії​

Обласною владою також планується упродовж доби запровадити режим надзвичайної ситуації по всій Запорізькій області.

Раніше, зранку 25 березня ДСНС та МОЗ повідомили про виявлення у Запорізькій області двох хворих на COVID-19. Це перші випадки захворювання на коронавірус у регіоні.

Станом на ранок 25 березня кількість підтверджених випадків інфікування коронавірусом становить майже 423 тисячі. Про це свідчать дані Центру системних досліджені та інжинірингу при університеті Джонса Гопкінса. Від COVID-19 померли 18 915 людей, видужали – 108 573.

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 25 березня в Україні 113 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 4 летальні, один пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. За добу було зафіксовано 29 нових випадків. Також виявлено перші випадки інфікування у Волинській, Одеській, Луганській областях.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG