13:21 30.12.2020

Сучасна українська архітектура – це дика і хаотична природа, - архітектори Києва

2 хв читати

Сучасна українська архітектура – це «ліс», дика і хаотична природа, відносини з якою продиктовані інтуїцією. В цьому впевнена архітекторка бюро «ФОРМА» Крістіна Зубко. У свою чергу Віктор Зотов, відомий архітектор та власник бюро ZOTOV&CO, свізасновник освітньої платформи CANactions School вважає, що «містобудування в Києві закінчується на розмовах про новий генплан, а якісна архітектура з'являється тільки в результаті власної відповідальності окремих архітекторів і забудовників». Про це йдеться у матеріалі «Що відбувається з міською архітектурою в Україні»

«Ми отримуємо досвід співіснування, де у нас немає можливості контролювати, але це середовище, з яким можна взаємодіяти. Поряд з капіталістичним романтизмом ми спостерігаємо орієнтацію на європейську архітектуру. Молода Україна зараз знаходиться на стадії становлення і перманентного пошуку», - говорить Крістіна Зубко. На її переконання, за часів радянської України архітектура була під контролем - створювалися міські ансамблі, забудовувалися райони. Для сучасного ж демократичного суспільства характерні скоріше не комплексні явища, а точкові рішення. «Імплементувати європейський досвід необхідно з урахуванням контексту і локальних особливостей. Відповідальність за формування міського середовища лежить не тільки на архітекторах, а є результатом їх тісної співпраці з професіоналами з різних сфер», - переконана Крістіна Зубко. Серед основних проблем містобудування Києва вона називає «відсутність консолідації всередині професійного середовища і недолік якісного архітектурної освіти, і як наслідок - нездатність професіоналів впливати на процеси, що формують місто».

Сильною стороною Києва і його особливістю архітекторка вважає рельєф столиці. «Поколіннями ми прагнули освоїти міський простір, нехтуючи контекстом природи. Тож варто дбайливіше ставитися до природних ресурсів і інтегрувати їх в міське середовище», - впевнена архітекторка.

«Тут дуже не вистачає архітектури практичної, функціональної, а не демонстративної, скромної», - переконаний у свою чергу Віктор Зотов. На проблемі відсутності планування, відсутності архітектурної візії міст також наголошують співзасновниця агентств Urban Curators Анастасія Пономарьова та співзасновник організації «Агенти змін» Максим Головко.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польський бренд Sinsay відкриває магазини в трьох містах Київської області

На місці удару по Селидовому знайшли тіло загиблого підлітка - Донецька ОВА

Тимошенко: таких, як Мартиненко, завжди не вистачає

Зеленський подякував Швеції за допомогу, яка не тільки рятує життя українців, а й допомагає забезпечити довгостроковий мир і безпеку в Європі

Арахамія: смерть Мартиненка - велика втрата для української журналістики

Найближчими днями майже у всій Україні пройдуть короткочасні дощі, температурний фон не зміниться

Генштаб ЗСУ: Найбільш напруженою ситуація залишається на покровському напрямку, з найбільшою інтенсивністю ворог діє поблизу Новоселівки Першої

РФ знову скасувала Армійські міжнародні ігри, ймовірно, через брак персоналу й техніки - британська розвідка

Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги для України - на $1,3 млрд

Атака БПЛА енергооб'єкта на Рівненщині призвела до короткочасного знеструмлення споживачів - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА