Міжбанк: чи залишиться ринок лояльним до гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи залишиться ринок лояльним до гривні

Валюта
1590
Цей тиждень на валютному ринку проходить досить нестандартно для звичайного завершення місяця.
З одного боку, поки що особливо не зіграли проти гривні надходження відшкодувань ПДВ експортерам. Тільки за вівторок-середу держава перерахувала їм близько 4,7 млрд гривень, але поки що ці кошти не знизили бажання експортерів з продажу валюти на міжбанку, хоча зазвичай саме так і відбувається. Сьогодні держава продовжить розрахунки з відшкодування ПДВ, і це може вже позначитися на поведінці продавців валюти.
З іншого боку, поки що особливо не спрацював ще й фактор наближення звітної дати. Активність клієнтів на міжбанку поступово зростає, але це не порівняти з минулими місяцями. Мабуть, даються взнаки наслідки коронавірусного карантину і загального застою в економіці, а також частково ще й період літніх відпусток. Ділова активність низька, що нехарактерно для останніх днів місяця.
Не надто помітні і нерезиденти. Вони продовжують свої операції з купівлі валюти і виходу з гривневих ОВДП, але, судячи з усього, дещо заспокоїлися і роблять це зовсім невеликими порціями, вичікуючи мінімальних котирувань протягом дня. І такою тактикою знижують можливості з розгойдування ринку спекулянтами. НБУ вчора знову виходив у другій половині дня на торги з викупом надлишку пропозиції і купив близько $20 млн по 27,63 гривень. Регулятор теж робить це, не поспішаючи і чекаючи на просідання котирувань.
В цілому, завдяки низькій активності ринку навіть в період завершення місяця, міжбанк залишається досить лояльним до гривні. А при такій поведінці учасників торгів спекулянтам залишається лише формат роботи “в дві сторони” і гра на різниці готівкового і безготівкового курсів. Особливо по євро, де ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках триває, і це істотно позначається на котируваннях євро щодо гривні як на українському міжбанку, так і на цінниках обмінників.
Проте, незважаючи на низьку активність бізнесу і населення, в четвер наближення кінця місяця буде основним драйвером для всіх учасників торгів.
Як і вчора, курсовий тренд протягом дня буде повністю залежати від поведінки і завдань великих гравців. А останні виплати відшкодувань ПДВ експортерам (за два дні близько 4,7 млрд гривень) все ж таки почнуть впливати на поведінку продавців валюти і скоротять їхнє бажання її продавати за будь-якою ціною. Протистояння курсових інтересів великих продавців і покупців на тлі майбутнього завершення звітного періоду продовжиться.
Нерезиденти будуть періодично з’являтися на торгах з викупом валюти, але тільки в моменти найбільш низьких рівнів котирувань протягом дня. Поспішати іноземці не будуть, що частково знизить можливості спекулянтів з розгойдування міжбанку.
Додатковим заробітком для спекулянтів буде продовження гри за курсом євро, як на зовнішніх ринках, де крос-курс пари євро/долар впевнено йде до мети в 1,18 долара за євро, так і на українському міжбанку, де котирування євровалюти також піднімаються до спільної мети в 32,50-33 гривні за євро.
При перекосах попиту і пропозиції по валюті сьогодні на міжбанку ми побачимо НБУ з черговою інтервенцією для згладжування курсових коливань.
Котирування міжбанку, за прогнозом Finance.ua, на 30 липня будуть перебувати в межах: долар – коридор 27,52 – 27,80 гривень, євро – коридор 32,19 – 32,78 гривень.
За нашими прогнозами, обсяги операцій на торгах складуть близько $195-230 млн при укладенні до 490-630 угод.
На готівковому ринку курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати в межах: долар – коридор котирувань купівель і продажів 27,40 – 27,90 гривень, євро – коридор 31,75 – 32,80 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,62 / 27,64
Євро – 32,47 / 32,49
Російський рубль – 0,3813 / 0,3818
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас