19:50 14.04.2019

У Зеленського вважають, що поки рано говорити про можливий розпуск парламенту

3 хв читати
У Зеленського вважають, що поки рано говорити про можливий розпуск парламенту

У штабі кандидата в президенти України Володимира Зеленського зазначають, що поки рано говорити про можливий розпуск Верховної Ради після обрання нового глави держави, і такі рішення повинні прийматися виключно за законом і в інтересах суспільства.

"Зеленський, коли стане президентом, дотримуватиметься букви закону. Не вибудовувати закони під себе і намагатися ними маніпулювати, як сьогодні відбувається, а діяти за законом. Насправді мені важко зараз це коментувати, тому що Зеленський ще не президент", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" спікер штабу В.Зеленського з питань проведення виборчої кампанії, експерт із загальнополітичних питань Дмитро Разумков.

Він вказав, що з цього питання є різні позиції у різних юристів і політичних сил, і підкреслив, що в таких питаннях потрібно виходити з законності прийняття таких рішень і політичної доцільності.

"Не тільки з політичної доцільності, а потім намагатися під це поламати закон, як це роблять сьогодні, а йти суто за законом і в інтересах суспільства. І я думаю, поки що це рано обговорювати", - вважає Д.Разумков.

Як написав у своїй статті в суботу заступник головного редактора тижневика "Дзеркало тижня. Україна" (ZN.UA) Сергій Рахманін, рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради можуть прийняти за допомогою київського Окружного адміністративного суду.

У своїй статті "Дострокові парламентські вибори - міфи і реалії" в суботньому номері тижневика С.Рахманін написав, що 6 березня поточного року даний орган офіційно зажадав від Верховної Ради підтвердити інформацію про наявність коаліції. Як йдеться в офіційній заяві прес-служби Окружного адміністративного суду Києва, "суд постановив витребувати у Верховної Ради, Апарату Верховної Ради, коаліції депутатських фракцій у парламенті відомості, станом на 28 лютого 2019 року, із зазначенням прізвищ, імен, по батькові народних депутатів, що входять до складу коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді".

Це зроблено в рамках розгляду позову народного депутата Андрія Деркача (позафракційний), який звернувся в ОАС столиці з приводу бездіяльності координаторів коаліції, які не забезпечили внесення кандидатури міністра охорони здоров'я. "Перш ніж встановити ступінь відповідальності кураторів більшості, суд вважав за необхідне встановити сам факт існування коаліції. Як випливає з наведеної вище заяви прес-служби київського ОАС, суд зобов'язав подати необхідні документи (або письмові пояснення неможливості надання суду витребуваних доказів) до 12 березня", - зазначає С.Рахманін. Документи, за його інформацією, надані не були, пояснення - теж.

Автор підкреслює: якщо відповідні документи не будуть надані, у суду буде привід встановити, що коаліція відсутня як мінімум з 28 лютого 2019 року. 30 днів, відведених на формування нової, закінчилися в кінці березня. "Отже, у переможця президентських виборів, якщо він спиратиметься на рішення ОАС, з'являться формальні підстави припинити повноваження Ради одразу після прийняття присяги", - зазначає автор статті.

На його думку, в наміри команди кандидата в президенти Володимира Зеленського може входити і шантаж Верховної Ради, нарівні з її розпуском - примус до співпраці за допомогою загрози дострокових виборів. "Зокрема, в планах дій В.Зеленського в разі перемоги значиться "секретний план" для Ради", - вказав С.Рахманін.

"Оскільки більшість рішень неможливі без Верховної Ради, Зеленський хоче налагодити співпрацю з депутатами. А якщо співпраці не вийде, обіцяє використовувати інші варіанти, "які багатьох здивують", - додав С.Рахманін.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА