16:06 30.04.2020

ВР підтримала приєднання України до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту

2 хв читати
ВР підтримала приєднання України до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту

Верховна Рада на своєму позачерговому пленарному засіданні в четвер проголосувала законопроект №0036 "Про приєднання України до Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за проект закону проголосував 321 народний депутат.

Протокол деталізує положення Конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року для застосування її в період збройного конфлікту та регламентує процедуру з удосконалення захисту культурних цінностей, як у мирний час, так і в разі збройного конфлікту, зокрема захист культурних цінностей на окупованій території та створення системи посиленого захисту спеціально виділених категорій культурних цінностей.

Встановлено додаткові обмеження в застосуванні принципу "військової необхідності", запроваджено інститут "посиленого захисту". Протоколом розвинуто й регламентовано питання кримінального переслідування за злочини проти культурних цінностей, що значно розширює і посилює відповідальність за злочини у сфері охорони культурної спадщини у разі збройного конфлікту.

Протокол також передбачає захист культурних цінностей на окупованій території, зокрема, згідно зі ст. 9 протоколу, заборонено: будь-який незаконний експорт, інше вилучення або передачу права власності на культурну цінність; будь-які археологічні розкопки, якщо тільки це не потрібно виключно для охорони, обліку або збереження культурної цінності; будь-які модифікації або зміну виду використання культурної цінності, які мають на меті приховати або знищити свідчення культурного, історичного чи наукового характеру.

Ратифікація зазначеного документа дасть змогу Україні звертатися до ЮНЕСКО з проханнями про надання технічної допомоги в організації належного захисту власних культурних цінностей, підготовчих, профілактичних, організаційних заходів на випадок надзвичайних ситуацій, а також отримати додаткові інструменти в організації здійснення моніторингу та охорони культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава МЗС Великої Британії закликає використовувати російські активи на користь України та обрізати постачання російського газу в Європі

Єрмак у Берліні обговорив з ексдержсекретарем США перспективи для інновацій та інвестицій в Україні

Зеленський про старт переговорів щодо вступу України до ЄС уже в червні: Це буде виконанням обіцянок, які дала нам Європа

ЄС має розпочати переговори про вступ України ще до кінця червня - президентка Єврокомісії

Уряд Латвії погодив кандидатуру Домбровскіса на посаду єврокомісара

Порошенко і Кличко привітали Європейську народну партію з перемогою на виборах до Європарламенту

Порошенко привітав Європейську народну партію з перемогою на виборах до Європарламенту

Вибори до Європарламенту показали, що російській пропаганді треба жорстко протидіяти - Юрчишин

Віталій Кличко привітав Європейську народну партію, частиною якої є партія УДАР, з перемогою на виборах до Європарламенту

Кондратюк: Сподіваюся, Європарламент продовжить підтримувати Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА