Небезпечна гра: Україна може залишитися без транзиту і втратити 3 млрд доларів за рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Небезпечна гра: Україна може залишитися без транзиту і втратити 3 млрд доларів за рік

Енергетика
1653
Небезпечна для всієї України гра розгортається на дні Балтійського моря. Там Росія прокладає другу гілку газопроводу “Північний Потік”. Україна може залишитися без транзиту. Це втрата 3 мільярдів доларів на рік, пише Сегодня.
Європейські країни одна за одною дають “добро” на прокладку труби по своїй території. Фінляндія, Німеччина, на черзі Данія. Чи вдасться обплутати всю Європу, і хто може цьому завадити, розбиралася Наталія Кравченко.
Село Ольгіно в 30 кілометрах від Нижнього Новгорода і в п’ятистах від Москви. Доріг тут немає. Водопроводу теж. Хто зміг, давно звідси виїхав, хто не зміг, тягає воду відрами. Добре, хоч джерело не пересохло. Тут ніколи не було і газопроводу. Якщо в селі газ з’являвся, то тільки балонний.
“Газ возять нечасто. Доводиться телефонувати. Поки наберуть там зі всіх областей ось тут, ну не областей, а районів якусь заявку. Потім везуть. А природного газу у нас немає і не очікується”, – зізнається пенсіонерка Марія Корольова.
“Газпром”, який ніяк не дотягне трубу до села Ольгіно, благополучно освоює мільярди на будівництво нових газопроводів у Європу. Кремлю, за законами сировинної економіки, тільки й залишається, що розпродавати природні запаси. Ну а за дешеві вуглеводні з Москвою в ЄС готові домовлятися в обхід будь-яких санкцій. А в Ольгіно обійдуться і дровами.
У листопаді 2011, коли по дну Балтійського моря урочисто запускали газопровід з Росії до Німеччини, Путін був прем’єром.
Але процес завжди контролював особисто Володимир Путін і його друг Герхард Шредер. Колишній німецький канцлер після відставки відразу пішов в голови комітету акціонерів компанії “Норд стрім АГ” – дочки “Газпрому”.
Шредер і Путін угоду про будівництво Північного потоку підписали ще у вересні 2005-го. Ось так російський газ став впливати на політику цілого регіону.
Дві перші гілки обійшлися в сім з половиною мільярдів євро. На сайті Газпрому написано, що тепер газопровід забезпечує 26 мільйонів європейських домогосподарств. А скільки ж ще залишилося не зігрітих російським газом? І скільки на цьому можна заробити! В обхід України.
“Три німецькі концерни працюють на цьому багатомільярдному контракті. Робочі місця, податки, прибуток до федерального бюджету. Природно, Ангела Меркель буде піклуватися в першу чергу, щоб німецькі платники податків отримали додаткові мільярди євро, а інтереси України її тут, м’яко кажучи мало обходять”, – каже політтехнолог Тарас Березовець.
Німеччина в кінці березня видала всі дозволи для будівництва ще двох гілок газопроводу. Проект назвали просто – “Північний потік-2”. Його ціна 9 з половиною мільярдів євро. Початок експлуатації кінець 2019-го.
Слідом за Берліном, всі дозволи на прокладання труб у своїй економічній зоні видала і Фінляндія. Поки мовчить Данія, але її прем’єр на цьому тижні визнав: від Копенгагена реалізація проекту не залежить. І не важливо, дасть він згоду чи ні.
Теоретично політичні ігри з газом, монопольні поставки – це все до Єврокомісії. Там мали б розібратися, але поки тільки констатують – “Північний потік 2” поставить під загрозу наявні шляхи транспортування.
“Через українську ГТС в минулому році пройшло 97 мільярдів кубометрів газу. Це тільки підтверджує, що цей транзитний маршрут працює, що він має стратегічне значення не тільки для України, але і для Європи. І нашим пріоритетом має бути збереження цього транзитного маршруту”, – розповідає європейський комісар з питань енергетики Марош Шефчович.
Проти нового газопроводу виступають країни Балтії і Польща. І теж не просто так.
“Не тому, що Польща друг України, а тому що Польща хоче свою власну трубу. Тому що є газопровід “Ямал – Європа”, друга гілка якого побудована рівно до польського кордону і там поки зупинена, і для поляків вкрай важливо, щоб північний потік припинив своє існування і щоб була нова труба з тієї ж самої Російської Федерації, – каже аналітик Ігор Тишкевич.
У Берліні в своє виправдання сказали – вони теж за збереження транзиту через Україну. Ніхто просто не уточнював обсяги. І нехай вони зменшаться в тридцять разів – але це ж теж транзит.
Кажуть, у Вашингтоні розлютилися після видачі Німеччиною пакету дозволів для Газпрому. Ось претендент на посаду нового держсекретаря Майк Помпео на дебатах в сенаті в обличчі змінюється при питанні про другий Північний потік. Адже у Трампа розраховували заповнити Європу американським скрапленим газом. Вони і термінали для його прийому будували, і навіть на 30 відсотків знизили вартість. Але в цій бізнес-боротьбі за величезний ринок збуту публічно прийнято говорити не про ціни, а про цінності.
“Американці кажуть, вони тиснуть на те, що ми не будемо на вас європейцях заробляти. Вони кажуть. Дивіться: це ж наші цінності спільні. Тобто ви дозволяєте і збагачуєте Путіна і ви фактично стимулюєте його до подальшої агресії. Тому що ви дасте йому мільярди євро, які він буде витрачати на переозброєння і відповідно на війну з вами ж в Сирії і ви отримаєте у відповідь на свої мільярди мільйони біженців з Близького Сходу”, – зазначає політолог Тарас Березовець.
Але який би газ не зайшов до Європи – хоч морем на танкерах скраплений американський, хоч російський по трубі через Балтійське море – Україна все одно втрачає транзит.
Поки Україна всі роки незалежності носилася зі своєю ГТС, як з національним надбанням, вважаючи її вічною годувальницею, час не гаяли турки. Газпромівський проект Турецький потік, який буде введений в експлуатацію вже через три місяці, Анкара використовувала на свою користь, як тільки зуміла.
“Турки побудували трубу в тому числі з Азербайджану до Грузії газову і нафтову, вони домовилися при тому, що вони воюють з власними курдами, з іранськими курдами, що проблем з старим газопроводом не буде і вони відновили прокачування з Ірану. Відповідно, маючи вхід від шести держав, Туреччина має можливість балансувати на ціні, тобто просто вибирати і заявляти нижчі ціни і продавати газ. Вона добудовує газопроводи на Балкани і в Італію, а далі у неї плани аж до Іспанії”, – додає Ігор Тишкевич.
В кінці березня Держдеп пригрозив санкціями іноземним компаніям, які беруть участь у проекті “Північний потік-2”. Поки далі погроз справа не пішла. Про турецький потік і його ідейних натхненників і будівельників останнім часом взагалі мало хто згадував.
Все разом це означає тільки одне – Україна втрачає транзит не тільки в Північну, а й Південну Європу. І не тільки через підступи недоброзичливців, але і через власну безвідповідальність в умовах постійної боротьби всіх з усіма.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас