20:13 20.11.2018

Закон про прилеглу зону України дасть змогу кораблям морської охорони і ВМС перевіряти підозрілі судна за 24 милі від берегової лінії

2 хв читати
Закон про прилеглу зону України дасть змогу кораблям морської охорони і ВМС перевіряти підозрілі судна за 24 милі від берегової лінії

Ухвалення закону про прилеглу зону України (№8361) дасть змогу кораблям морської охорони та Військово-Морських сил перевіряти підозрілі судна не в межах 12-мильної зони, як нині, а за 24 милі від берегової лінії, розповіла народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Фріз.

Як повідомляє у вівторок прес-служба партії "БПП", І.Фріз, яка є автором цього проекту закону, розповіла газеті "Факти", що з його ухваленням зона контролю України в Чорному морі збільшиться з 12 до 24 миль.

"Цей проект закону було започатковано у співпраці з представниками морських охоронних підрозділів, з метою розширення можливостей наших прикордонників та Військово-Морських сил України у боротьбі з нелегальними заходженнями в закриті українською владою порти в Криму та поліпшенні ситуації в північно-західній акваторії Чорного моря ще минулого 2017 року. З того часу ми створили робочу групу, щоб норми законопроекту відповідали інтересам усіх сторін: Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції, Міністерства оборони та Державної прикордонної служби", - розповіла І.Фріз.

За словами народного депутата, після введення в дію цього закону українські прикордонники та Військово-Морські сили Збройних сил України отримають законну можливість контролю не лише за нормами Міжнародної конвенції морського права 1982 року, а й відповідно до національного законодавства. Це дасть змогу усунути будь-які можливості для оскарження таких дій з боку порушників та юридично закріпити те, що дає ратифікація конвенції в законодавстві України.

"Кораблі морської охорони, а в деяких випадках і ВМС, зможуть здійснити перевірку суден, щодо яких існує підозра в порушеннях фіскальних, митних, екологічних або міграційних правил, не в межах 12-мильної зони, як це відбувається зараз, а за 24 милі від берегової лінії", - сказала І.Фріз

Депутат наголосила, що Україна має чітке завдання - забезпечення національних інтересів та національної безпеки, зокрема, на морі.

"Багато років тому ми ратифікували конвенцію, але не скористалися можливостями, які могли бути", - зазначила вона.

Крім того, за словами парламентаря, незважаючи на можливі провокації з боку Росії, Україна має досить міцні позиції в Чорному морі.

"Провокації, безумовно, будуть... Але навряд чи військові кораблі Росії стануть навмисне потрапляти в 24-мильну зону... Не думаю, що буде якась збройна ескалація. Росія не ризикне змагатися з військово-морським флотом НАТО - нашими союзниками", - резюмувала І.Фріз.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА