20:14 16.07.2019

МЗС України звернеться щодо правової оцінки участі Сійярто у публічних заходах кандидата в депутати на Закарпатті

2 хв читати
МЗС України звернеться щодо правової оцінки участі Сійярто у публічних заходах кандидата в депутати на Закарпатті

Міністерство закордонних справ України звернеться до компетентних органів України з проханням дати правову оцінку участі міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто в низці публічних заходів у Закарпатській області на запрошення кандидата в народні депутати Василя Брензовича.

"Ігноруючи відповідні рекомендації МЗС України, міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 16 липня 2019 року відвідав м.Берегове Закарпатської області України, де взяв участь у низці публічних заходів. У офіційній ноті посольства Угорщини в Україні відзначено, що цей візит Сійярто здійснив на запрошення народного депутата України Брензовича, який є кандидатом у народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради України", - йдеться в коментарі МЗС України, поширеному прес-службою у вівторок.

У зовнішньополітичному відомстві наголошують, що п.1 ч.1 ст.74 закону України "Про вибори народних депутатів України" передбачено, що участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі в публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати.

"У свою чергу ст.41 Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року передбачає, що всі особи, які користуються дипломатичними привілеями та імунітетами, зобов'язані поважати закони і постанови держави перебування. Вони також зобов'язані не втручатися у внутрішні справи цієї держави. МЗС звернеться до компетентних органів України з проханням дати правову оцінку цій ситуації", - повідомили в МЗС.

У свою чергу в.о. міністра закордонних справ України Єгор Божок на своїй сторінці в мікроблозі Twitter написав: "Поточні труднощі в українсько-угорських відносинах виникають не від України або Угорщини. Йдеться про угорський іредентизм, який засліпив прем'єр-міністра Орбана і його уряд. І це проблема не тільки для Києва, а й для кількох столиць ЄС".

Напередодні в понеділок, 15 липня, МЗС України висловило стурбованість нещодавньою зустріччю прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з головою Товариства угорської культури Закарпаття, народним депутатом України з фракції "Блок Петра Порошенка" Василем Брензовичем у Будапешті, низкою візитів у Закарпатську область офіційних осіб Угорщини та публічних заяв агітаційного характеру з боку угорських чиновників на підтримку цього та інших кандидатів на виборах до Верховної Ради 21 липня.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

Участь Китаю в Глобальному саміті миру могла б зробити практичний внесок у досягнення справедливого й довготривалого миру в Україні - МЗС

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Дозвіл Україні бити по території РФ може бути розширений і це залежатиме від ситуації на полі бою – Білий дім

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА