Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: надання Україні томосу може призвести до кровопролиття – РПЦ


Президент Росії Володимир Путін і голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв), нагороджений орденом Пошани, під час церемонії вручення державних нагород у Кремлі. Москва, 22 вересня 2016 року
Президент Росії Володимир Путін і голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв), нагороджений орденом Пошани, під час церемонії вручення державних нагород у Кремлі. Москва, 22 вересня 2016 року

«Може початися кровопролиття»​ – Іларіон (Алфеєв) ​

Розпочнемо з гучної заяви. Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) заявив, що надання українській церкві автокефалії може призвести до кровопролиття. За його словами, це може статися через зміну статусу Української православної церкви (Московського патріархату).

«Якщо УПЦ (Московського патріархату) визнають церквою країни-агресора, як вони зараз говорять, якщо її позбавлять законних прав, то ми можемо очікувати всього чого завгодно: що розкольники візьмуть контроль над великими монастирями, такими як Києво-Печерська лавра, Почаївська лавра. Тоді, звичайно, православні віряни будуть захищати ці святі місця і може початися кровопролиття», – сказав він в інтерв’ю російському державному телеканалу-іномовнику RT.

Митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв) (ліворуч), міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (в центрі) і патріарх Московський і всієї Русі Кирило (праворуч). Москва, 18 квітня 2017 року
Митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв) (ліворуч), міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (в центрі) і патріарх Московський і всієї Русі Кирило (праворуч). Москва, 18 квітня 2017 року

Далі пропонуємо Вашій увазі декілька заяв з форуму «Ялтинської європейської стратегії», що відбувся у Києві 14-15 вересня.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко запевнив, що слідство не потребує від оператора мобільного зв’язку жодних даних журналісток Наталки Седлецької та Крістіни Бердинських, окрім дати їхнього перебування в зоні дії вежі мобільного оператора поблизу НАБУ.

Другий президент України Леонід Кучма порадив президентові Сполучених Штатів Дональду Трампу вибачитися перед Україною через невиконання Будапештського меморандуму та більше допомагати країні.

Кучма порадив Трампу вибачитися перед Україною
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

А українській співак Святослав Вакарчук розповів про свої президентські наміри і зазначив, що людям потрібно набратися терпіння.

Святослав Вакарчук розповів про свої президентські наміри – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

18 років без Гонгадзе

16 вересня виповнилося 18 років від дня зникнення українського журналіста, засновника інтернет-видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе. Вбивство журналіста стало одною з найбільш резонансних подій незалежної України і мало неабиякий вплив на подальший перебіг історії. За лінком ми зібрали з відкритих джерел записи ефірів та інтерв’ю Георгія Гонгадзе, які показують його як журналіста і як людину.

360-річчя Гадяцької угоди

І ще одна важлива дата. 360 років тому – у 1658 році – на козацькій раді поблизу міста Гадяч було укладено угоду про повернення козацького гетьманату до складу Речі Посполитої. Відповідно до цієї угоди, мало постати Велике князівство Руське, яке поруч із Польським королівством і Великим князівством Литовським ставало би третім суб’єктом Речі Посполитої. Про те, що спонукало гетьмана й козацтво до такого рішення і чому цей проект закінчився невдало, Радіо Свобода розмовляло з істориком Віктором Горобцем.

А ще у світі відбулось таке:

У контрольованих урядом районах Сирії пройшли перші за понад 6 років місцеві вибори.​

Прем’єр-міністр Сербії і мер сербської столиці приєдналися до декількох сотень активістів – лесбійок, геїв, бісексуалів, транссексуалів та їхніх прихильників – під час параду у центрі Белграда.

Тропічний шторм «Флоренс» вдарив по узбережжю американських штатів Північна і Південна Кароліна. Близько мільйона домоволодінь і фірм залишились без електроенергії в результаті негоди, яка сягнула східного узбережжя США і продовжує рух углиб материка. Ось наслідки лиха.

Наслідки шторму «Флоренс» у США – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Курили в готелі марихуану і замовили повію – видання про Петрова і Боширова

І нові подробиці у справі отруєння офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Британське видання The Daily Mail повідомило, що підозрювані Олександр Петров і Руслан Боширов напередодні замаху курили в номері готелю марихуану і привели в номер повію. Видання пише, що підозрювані зупинилися у двозірковому готелі City Stay Hotel, мешканці якого повідомили про запах канабісу і звуки оргій з номеру росіян упродовж ночі. Постояльці заявили, що з номера росіян долинали звуки «галасливого сексу». Ціна двомісного готельного номеру, в якому зупинилися Петров і Боширов, складає 75 фунтів за ніч.

«ПоРЕПані вірші»

«РЕП до ЗНО» – так назвав свій пісенний проект митець, волонтер Михайло Невідомський, який також є автором музичного проекту «ПоРЕПані вірші». Невідомський читає вірші української класичної поезії у стилі реп, виступаючи на волонтерських засадах перед військовими, волонтерами, школярами. За словами Невідомського, така його життєва позиція: працювати, щоб підтримати оборонців України, щоб молоде покоління українців зростало справжніми патріотами. Про свою творчість, гурт «Апокриф» та проект «ПоРЕПані вірші», про справи волонтерські «Міха» розповів Радіо Свобода.

Гурт «Апокриф»: Михайло Невідомський та Юлія Шатило
Гурт «Апокриф»: Михайло Невідомський та Юлія Шатило

Недитячі перемоги

Вони не соромляться казати, що хворіли на рак. Навпаки, пишаються своєю перемогою над важким діагнозом. Тепер вони – переможці й на своєму святі, який організував Благодійний фонд «Таблеточки» – уперше поділилися своїми історіями у стилі TED. Під час яких закликали інших дітей, які зіткнулися з онкологією, ніколи не здаватися, слухати лікарів і батьків, а також обов’язково набиратися позитивних емоцій. Радіо Свобода познайомилося з переможцями та дізналося неймовірні історії справжніх супер-героїв.

Будьте сильними і все поборете!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG