Доступність посилання

ТОП новини

Китай хоче продовжити торговельні переговори зі США, Трамп погрожує підняти мита


Президент США Дональд Трамп відповідає на запитання журналастів на галявині перед Білим домом, архівне фото
Президент США Дональд Трамп відповідає на запитання журналастів на галявині перед Білим домом, архівне фото

Китайський уряд планує відправити делегацію до Вашингтона для проведення торговельних переговорів – незважаючи на те, що президент США пригрозив Пекінові збільшенням мит на китайські товари. Президент Дональд Трамп, судячи з усього, чинить тиск на Пекін з метою прискорити переговори про укладення нової торговельної угоди.

У понеділок Трамп написав у Twitter-і: «Сполучені Штати багато років втрачають від 600 до 800 мільярдів доларів на торгівлю. З Китаєм ми втрачаємо 500 мільярдів доларів. Даруйте, але ми більше цього не збираємося робити!».

Цьому текстові передував інший твіт Дональда Трампа, написаний у неділю, про те, що, починаючи з п’ятниці, він буде різко підвищувати мита на експортовані до США китайські товари, вартість яких обчислюється мільярдами доларів.

«Протягом 10 місяців Китай платив США мита в розмірі 25 відсотків на високотехнологічні товари вартістю 50 мільярдів доларів і 10 відсотків на інші товари вартістю 200 мільярдів доларів, – написав Трамп у «Твіттері» в неділю. – Цими виплатами частково пояснюються наші чудові економічні результати».

«У п’ятницю 10 відсотків товарів підвищаться до 25 відсотків. 325 мільярдів доларів у вигляді інших товарів, які нам посилає Китай, поки не обкладаються митом, але незабаром будуть – за ставкою в 25 відсотків. Мита, які отримують США, не роблять майже ніякого впливу на вартість продукції, і їхній тягар в основному лягає на Китай. [Переговори про укладення] торговельної угоди з Китаєм тривають, але занадто повільно, оскільки вони намагаються переглянути умови. Ні!» – написав Дональд Трамп.

Як повідомляє американська преса, Трамп у такий спосіб відреагував на спроби Китаю переглянути частину зобов’язань, які він уже взяв на себе в ході складних переговорів, що розтягнулися на півроку. Початок переговорів ознаменував перемир’я в «торговельній війні» двох країн із найбільшими економіками в світі.

Після твітів Трампа вранці в понеділок було зафіксовано падіння котирувань на біржах в Китаї. На 2,5 відсотки впала світова ціна на нафту.

У минулому році Вашингтон і Пекін підвищили мита на товари один одного, в той час як делегації обох країн ведуть тривалі торговельні переговори, які по черзі точаться в двох столицях. У грудні Трамп і голова КНР Сі Цзіньпін домовилися, що не будуть вводити нові мита під час переговорів, але поки неясно, як позначиться оголошення Трампа на переговорах, які повинні поновитися в Вашингтоні в середу.

Незважаючи на заплановану на початку мету завершити роботу до 1 березня, сторони продовжують обговорювати деякі питання, але поки що згоди не дійшли.

США і Китай намагаються врегулювати розбіжності з питань про крадіжку інтелектуальної власності та примусову передачу технологій. Поки не відомо, чи залишаться в силі введені обома країнами мита в разі досягнення угоди.

Згідно з планом, велика делегація на чолі з віце-прем’єром КНР Лю Хе мала би прибути до Вашингтона в середу з мандатом на ухвалення об’ємної угоди. Тепер Трамп, по суті, радить Лю не приїжджати до Вашингтона з «порожніми обіцянками».

Офіційний представник МЗС Китаю, який повідомив про намір китайської делегації прибути на переговори у попередньо запланований час, зауважив: «Я знаю, що весь світ звернув увагу на те, що відбувається».

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG