ua en ru

Речовину "Новачок" розробили в лабораторії під Саратовом, - розвідка Британії

Речовину "Новачок" розробили в лабораторії під Саратовом, - розвідка Британії Фото: ілюстративне фото (facebook.com/TheAtlantic)

Британська розвідка назвала місце виробництва "Новачка"

Нервовопаралітична речовина "Новачок", якою отруїли колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля, розробили в лабораторії в закритому місті Шихани Саратовської області (Російська Федерація), передає The Times з посиланням на британську розвідку.

Повідомляється, що місце виробництва "Новачка" розкрили представники розвідки Британії на брифінгу для союзників, на якому в причетності до отруєння Скрипаля звинуватили Росію. За даними британської розвідки, саме в Шиханах протягом останніх десятиріч випробовували ефективність застосування отрути. Видання також пише, що запаси "Новачка" у даній лабораторії занадто малі для застосування в бойових умовах, тому його можуть застосовувати для точкових вбивств.

Відзначимо, в Шиханах знаходиться Центральний науково-дослідний випробувальний інститут, який займається проблемами радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Великобританія знайшла місце виготовлення "Новачка", проте точне розташування лабораторії в Росії не вказувалося. При цьому спецслужби не повністю впевнені щодо джерела походження отрути, однак наполягають, що знають про місце його виготовлення. На їхню думку, росіяни проводили випробування з метою дізнатися, чи можна використовувати речовину з метою вбивств.