17:34 18.05.2020

ЦВК спростила процедуру зміни виборчої адреси, чим відкрила можливості для голосування на місцевих виборах переселенцям

2 хв читати
ЦВК спростила процедуру зміни виборчої адреси, чим відкрила можливості для голосування на місцевих виборах переселенцям

Центральна виборча комісія на засіданні в понеділок своєю постановою затвердила Порядок розгляду звернення виборця зі зміни виборчої адреси відповідно до ч.3 ст.8 закону "Про Державний реєстр виборців", який спрямований на захист виборчих прав громадян, які проживають не за місцем реєстрації, зокрема внутрішньо переміщених осіб.

"Цей порядок уможливлює зміну виборчої адреси безвідносно до реєстрації місця проживання. Він спрямований на реалізацію виборчих прав і внутрішньо переміщених осіб, і інших виборців, які з певних причин змушені проживати не за місцем своєї реєстрації. Можливість змінити виборчу адресу за місцем свого фактичного проживання, безумовно, збільшить кількість виборців, які зможуть взяти участь у голосуванні", - повідомляє відділ взаємодії із засобами масової інформації секретаріату комісії.

Схвалений порядок, зокрема, передбачає, що виборець може подати заяву про зміну виборчої адреси до органу ведення Державного реєстру виборців у паперовій або електронній формі з використанням інтернету. Заяву може бути подано в будь-який час не пізніше ніж на п'ятий день із дня початку виборчого процесу. Також виборець може звернутися з новою заявою про зміну виборчої адреси не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до Держреєстру виборців останньої такої зміни.

"Після ухвалення цього порядку ми розширюємо можливості для реалізації виборчих прав громадян. Зокрема, завдяки зазначеній процедурі в найближчих місцевих виборах зможуть взяти участь внутрішньо переміщені особи. У свою чергу для інших громадян України вона створить можливість голосувати в тих територіальних громадах, де вони фактично проживають", - зазначив голова комісії Олег Діденко.

У ЦВК також зазначають, що у свій час звернулися до громадськості з пропозицією приєднатися до підготовки зазначеного порядку і надати свої пропозиції та зауваження. У результаті від громадських організацій, окремих громадян і членів ЦВК надійшло понад 50 пропозицій та зауважень, які було оброблено й узагальнено.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден очікує більш тісної співпраці з Бельгією щодо України

Ворог атакував Одесу касетними боєприпасами, мета – припортова інфраструктура, є поранені

Один представник полку "Азов" повернувся додому в рамках останнього обміну військовополоненими

Кулеба в розмові з Блінкеном привітав дозвіл США на удари по РФ: Своєчасний крок у правильному напряму

Офіс ТЧХУ відновив роботу в Краматорську

Кличко: Київ готується до складної зими в умовах масштабних пошкоджень енергетичної інфраструктури

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 70, на покровському напрямку тривають 11 боїв

Зеленський подякував Королю Швеції за особливу допомогу в межах Міжнародної коаліції за повернення українських дітей

У Міноборони підтримують створення Військової поліції

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 62, найнапруженіша ситуація на покровському напрямку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА