2 квітня 2020, 10:56

Звернення про допомогу медиків з Одеської лікарні як вирок діючій системі управління

Працівники Одеської лікарні розповіли, що не готові лікувати хворих на коронавірус. Вони мають знання та навички. Однак чиновники їх не забезпечили засобами індивідуального захисту. Лікувати хворих без костюмів біозахисту та масок в умовах пандемії – це те саме, як в 2014 році солдат відправляли на Донбас без касок та бронежилетів.

Нагадаю, що Одеса на відміну від більшості інших міст України – це багате місто. Там є курорт, порт, "7 кілометр", інвестори з усього світу забудовують прибережну територію і т.д.

Для того, щоб усвідомити наскільки бюджет морського міста забезпечений, достатньо згадати про закупівлю мерією напівзруйнованого приміщення заводу "Краян" під центр з надання адміністративних послуг. За підрахунками прокурорів збитки від тієї оборудки склали понад 92 млн грн.

Треба також нагадати про кількість органів влади, які є в Одесі. Вони мали з лютого місяця час, щоб підготувати лікарні до боротьби з пандемією. Це обласна рада, облдержадміністрація та мерія.

І власне про владу. Одеський бізнесмен Андрій Ставніцер, який організував волонтерську допомогу для лікарень, коротко охарактеризував місцеву владу у питаннях протидії пандемії як "повний параліч".

Я можу підтвердити слова Ставніцера власним досвідом.

Протягом двох тижнів StateWatch отримала інформацію з більшості регіонів про потреби та наявність засобів індивідуального захисту. Ми передаємо цю інформацію волонтерам для того, щоб вони розуміли, що і куди треба вести. З тією ж метою ми публікуємо інформацію в ЗМІ.

Чиновники Одеського обласного департаменту охорони здоров'я винайшли власний шлях. Вони оприлюднили інформацію лише про потреби. Щодо наявних засобів індивідуального захисту, чиновники відповіли: "проводиться підготовка всіх лікувальних закладів". Тобто, ані в лютому, ані в березні часу на таку підготовку не було. Добре, якщо хоч в квітні підготуються.

На жаль, звернення медпрацівників в Одесі буде не останнім. Будуть і з інших міст. Лікарі – не камікадзе та мають право на захист власного здоров'я. А держава неспроможна забезпечити такий захист. Всі ці численні облради, адміністрації, виконкоми роками імітують енергійну діяльність, яка в цілому зводиться до виведення бюджетних коштів в готівку. З подальшим перетворенням їх на палаци в деклараціях.

Тому систему управління в країні треба змінювати. Для чиновників потрібно вводити дієві конкурси та оцінку їх діяльності. Хто не відповідає оцінці має бути звільнений. Сам штат управлінців має бути значно скорочений. А вивільнені кошти направлені на підвищення зарплат медиків, вчителі та працівників дитячих садочків. Повністю має бути переглянута система фінансового контролю та робота судової системи. Це не нормально, що журналістські розслідування є, кримінальні справи є, а вироків та конфіскації немає.

До речі, гарна ідея конфісковані кошти корупціонерів направити на розвиток системи охорони здоров'я. Це буде чесно перед платниками податків.

Думаю, після пандемії нам всім є над чим попрацювати.

Будувати сильну державу не "для НАТО", а для власної безпеки

Про результати Саміту НАТО. Можна образитися на весь світ. А можна доказати всьому світові, що ми найкращі. Українцям під силу розбудувати сильні незалежні державні інституції, які будуть працювати раціонально і без корупції...

Майно зрадників, які здали Південь ворогу, досі не конфісковано

Кулініч, який здав росіянам Херсонську область; Наумов, який інтегрував в СБУ і покривав зрадників; Сівкович, який був звʼязковим між зрадниками в СБУ та ФСБ – всі вони досі не отримали вироків, не потрапили під санкції, а їх майно не стягнуто на користь воюючої держави...

Ерефія обовʼязково паде. Але для цього маємо викорінити роскапітал і побудувати сильний ОПК

Всі українці очікують на падіння ерефії. І вона неодмінно впаде. Та на мою думку ключовим фактором самознищення рашизму стане сильна і економічно раціональна мілітарі Україна...

Економічна пуповина з Москвою досі не розірвана. Секторальні санкції відсутні

На початку серпня минулого року Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту проєкт постанови про запровадження секторальних санкцій проти "ерефії"...

Активи Дерипаски. Вже не поразка, але поки і не перемога

Можна порадіти за конфіскацію численних активів російського олігарха Олега Дерипаски в Україні. І подякувати за це команді заступниці Міністра юстиції Ірині Мудрій, яка відповідальна за напрямок підготовки позовів про стягнення активів підсанкційних осіб...

Україна – не Ізраїль. Хочемо вижити – мусимо ним стати

Держава Ізраїль укотре продемонструвала майстер-клас всьому світові як треба розправлятися з ворогом. Рішуче, жорстко, результативно та головне заздалегідь...