Доступність посилання

ТОП новини

Саміт у Брюсселі: майбутнє членство України в НАТО залишається в силі


Президент України Петро Порошенко на Варшавському саміті НАТО, 9 липня 2016 року
Президент України Петро Порошенко на Варшавському саміті НАТО, 9 липня 2016 року

Брюссель – Підсумкова декларація саміту НАТО, перший день якого завершується у Брюсселі, визнає, що з огляду на відновлення бажання України щодо набуття членства у НАТО блок наголошує: рішення Бухарестського саміту щодо того, що одного дня українці будуть членами Північноатлантичного альянсу, залишаються в силі. Саме визнання України державою-«аспірантом» на вступ до НАТО є одним із трьох блоків питань, які 12 липня, другого дня саміту, обговорюватимуть президент України Петро Порошенко та лідери 29 держав-союзниць.

«З огляду на відновлення нових прагнень України до членства в НАТО ми зберігаємо рішення, які ми ухвалили на Бухарестському саміті та на наступних зустрічах на найвищому рівні», – мовиться в документі.

«Незалежна, суверенна та стабільна Україна, яка твердо налаштована на демократію та верховенство права, має важливе значення для євроатлантичної безпеки. Ми залишаємось рішучими в нашій підтримці права України вільно вирішувати своє майбутнє та напрям її зовнішньої політики, без втручання ззовні», – констатує підсумкова декларація саміту.

Виступаючи в середу перед журналістами, голова місії України при НАТО Вадим Пристайко заявив, що Україна на саміті НАТО проведе обговорення трьох блоків питань: небезпеки на східному фланзі альянсу з боку Росії, українсько-натовських відносин та просування до членства у блоці.

Три блоки питань Порошенка до НАТО – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

«Обов’язковий для нас третій блок питань стосуватиметься того, яким чином ми просунулися на крок вперед у євроатлантичній інтеграції», – каже Пристайко, пояснюючи, що Україна прагне, аби її статус «аспіранта» був визнаний політично. Водночас важливим для Києва є й дещо більш військово-політичне питання – Партнерство із розширеними можливостями.

«Це теж цікавий для нас крок вперед із НАТО», – каже Пристайко.

Дипломат додає, що Україна сподівається почути підтвердження заяв про непорушність рішень Бухарестського саміту, де було заявлено, що Україна та Грузія одного дня набудуть членства в НАТО, якщо прагнутимуть цього і відповідатимуть критеріям для вступу.

Російська агресія та співпраця з НАТО

Інші два блоки питань, які будуть у четвер на столі переговорів президента Порошенка та лідерів альянсу, стосуватимуться, з одного боку, того, що відбувається на схід від НАТО, та натовсько-української співпраці, зокрема в посиленні сфер оборони та безпеки.

Ми хочемо поділитися із союзниками в НАТО нашим баченням небезпеки регіону, включно із Чорним морем, східним флангом НАТО
Вадим Пристайко

«Ми хочемо поділитися із союзниками в НАТО нашим баченням небезпеки регіону, включно із Чорним морем, східним флангом НАТО, й про те, яким чином нам вдається протистояти Росії і що для цього треба зробити», – заявляє Вадим Пристайко, додаючи, що у цьому сенсі буде проведена розмова і щодо «мінських домовленостей», і щодо миротворчої місії на Донбасі, і щодо звільнення заручників, і Крим та його демілітаризацію, і загалом про зростання небезпеки з боку російської агресії.

«Другий блок питань стосуватиметься взаємодії із альянсом: що ми робимо, яким чином ми спромоглися використати пакет комплексної допомоги, наданої на минулому саміті у Варшаві, й що треба зробити у майбутньому», – каже дипломат.

Голова місії України при НАТО додає, що йтиметься, з одного боку, про внесок України в операції та місії альянсу, а з іншого боку, про те, яким чином українці можуть посилювати свої оборонні спроможності, тобто які для цього потрібні озброєння, технології, рекомендації та фінансування.

У середу раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявляв, що не очікує, що на саміті альянсу в Брюсселі буде ухвалене рішення щодо Програми розширених можливостей з Україною.

За його словами, Україні та НАТО слід зосередитися на наявних практичних аспектах співпраці.

Лідери НАТО чекають прогресу з рештою реформ – демократичних та військових

У підсумковому документі саміту також значна частина присвячена просуванню реформ в Україні. Зокрема, зазначено, що «реалізація основних реформ – а саме боротьби з корупцією та впровадження всеосяжного виборчого процесу, заснованого на демократичних цінностях та повазі до прав людини, меншин та громадянського суспільства, а також верховенстві права, – мають важливе значення для закладення засад процвітання та миру в Україні, яка має своє тверде місце серед європейських демократій й віддана спільним цінностям».

Лідери 29 країн-союзниць альянсу вітають «значний прогрес, досягнутий у сфері реформ, зокрема, недавнє ухвалення закону про Вищий антикорупційний суд та закону про національну безпеку».

Разом з тим декларація містить зауваження, що країни НАТО «з нетерпінням чекають подальшого прогресу в зусиллях України, спрямованих на вирішення основних викликів, для повної реалізації амбітних, але необхідних реформ, та забезпечення того, щоб вони тривали й повністю відповідали міжнародним зобов’язанням, які на себе взяла Україна».

«Що стосується закону про освіту, ухваленого Верховною Радою у вересні 2017 року, союзники закликають Україну в повній мірі виконувати рекомендації та висновки Венеційської комісії. Україна повинна цілком скористатися усіма доступними інструментами в рамках Комісії Україна – НАТО, зокрема щорічної національної програми, для досягнення своєї мети щодо впровадження принципів та стандартів НАТО», – заявляють учасники саміту, додаючи, що «залишаються зобов’язаними продовжувати підтримувати українську програму реформ у сфері оборони та безпеки, в тому числі через комплексний пакет допомоги, щоб Україна могла зміцнити власну безпеку».

Кібербезпека й прагнення сумісності українських військ із натовськими

НАТО, зокрема, вітає розвиток співробітництва з Україною в сфері безпеки в Чорному морі та обіцяє «підтримувати зусилля України, спрямовані на посилення її стійкості щодо гібридних загроз, у тому числі через активізацію українсько-натовської платформи для боротьби з гібридними загрозами».

Декларація саміту зазначає, що військово-політичний блок цінує «важливий внесок України в операції альянсу, Сили реагування НАТО та навчання». «І ми вітаємо внесок України для забезпечення безпеки та стабільності в євроатлантичному регіоні та за його межами. Ці внески сприяють підвищенню рівня взаємосумісності Збройних сил України із силами НАТО», – мовиться в документі.

Нарешті, лідери союзу НАТО зазначають, що вони беруть до уваги інтерес України до нових можливостей, запропонованих в рамках Ініціативи сумісності НАТО й партнерів.

«НАТО розмірковуватиме про подальші дії, беручи до уваги рішення, ухвалені на самітах в Уельсі та Варшаві. Ми будемо продовжувати працювати з Україною, багаторічним партнером альянсу, на основі принципів та цінностей, закріплених у Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО», – мовиться в підсумковому документі саміту НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG