Вчені розповіли, на яких поверхнях коронавірус живе довше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені розповіли, на яких поверхнях коронавірус живе довше

Технології&Авто
2431
Дослідницька група в Австралії показала, що SARS-CoV-2, вірус, що викликає COVID-19, життєздатний навіть після 28 днів перебування на таких поверхнях, як скло і банкноти.
Це дослідження є переконливим нагадуванням про те, що нам також потрібно уважно стежити за тим, до чого ми торкаємося, підкреслили вчені.
Дослідники взяли штам SARS-CoV-2 і помістили його в розчин, що імітує людський слиз. Кінцева концентрація вірусу в підробленому слизі становила 4,97×10 в 7 / мл, що, за оцінками дослідників, приблизно дорівнює кількості вірусу, присутнього в слизі пацієнта з COVID-19 з високим вірусним навантаженням.
«Хоча титр вірусу, використаного в цьому дослідженні, високий, він являє собою можливу кількість вірусу, яка може бути відкладена на поверхні», — пише у своїй статті команда Австралійської організації наукових і промислових досліджень Співдружності Націй.
Потім команда дала слизу висохнути на об’єктах з нержавіючої сталі, скла, вінілу, бавовни, полімеру і паперу при трьох різних температурах: 20 °C, 30 °C і 40 °C без будь-якого впливу світла.
Вони взяли зразки висушеного слизу через одну годину і через 1, 3, 7, 14, 21 і 28 днів після «зараження». Команда виявила, що вірус залишався і міг бути виявлений протягом 28 днів на більшості поверхонь при 20 °C — єдиним винятком була бавовна.
«При 20 °C, що приблизно відповідає кімнатній температурі, ми виявили, що вірус був надзвичайно стійким, виживаючи протягом 28 днів на гладких поверхнях, таких як скло на екранах мобільних телефонів і пластикові банкноти», — сказав один з дослідників CSIRO, Деббі Іглз.
«Для контексту, аналогічні експерименти з грипом А показали, що він виживає на поверхні протягом 17 днів, що підкреслює, наскільки стійким є SARS-CoV-2», — додав учений.
Однак при більш високих температурах вірус гинув набагато швидше. Час, необхідний для того, щоб вірус перебував нижче межі виявлення для скла, вінілу, нержавіючої сталі, полімеру і паперу, становив від 3 до 21 дня при температурі від 30 °C до 40 °C.
Однак варто визнати, що дослідники тримали всі зразки в темряві, щоб спробувати обмежити вплив ультрафіолетового світла — це означає, що ці результати можуть не відповідати дійсності в реальних ситуаціях з іншими умовами. Також неясно, яка кількість життєздатного вірусу необхідна, щоб людина захворіла.
Дослідник верхніх дихальних шляхів Кардіфського університету Рон Еклс заявив, критикуючи дослідження, що висновок про те, що вірус може вижити протягом 28 днів, викликає «непотрібний страх у населення», а відсутність справжнього слизу є недоліком роботи, оскільки справжній слиз містить ферменти, які можуть знищити вірус.
«Носіння маски, уникнення великих скупчень людей, регулярне миття рук і чищення поверхонь, як і раніше, є найкращими способами захистити себе», — підкреслили автори роботи.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас