12:01 31.08.2019

Робота ВР наступного тижня: у понеділок буде погоджувальна рада, у вівторок пленарне засідання, а потім три дні роботи в комітетах

3 хв читати
Робота ВР наступного тижня: у понеділок буде погоджувальна рада, у вівторок пленарне засідання, а потім три дні роботи в комітетах

Порядок денний пленарного засідання другої сесії Верховної Ради ІХ скликання затвердять у понеділок, 2 вересня, повідомив спікер парламенту Дмитро Разумков.

"У понеділок відбудеться погоджувальна рада керівників фракцій і груп (Верховної Ради – ІФ) і на ньому буде затверджено порядок денний", - сказав Разумков журналістам у суботу в Києві.

Він припустив, що парламент наступного тижня розгляне законопроект № 7203.

"Думаю, що розглянемо 7203, але це моя особиста позиція. Це все буде узгоджуватися на погоджувальній раді", - сказав Разумков.

На уточнююче запитання, чи буде у вівторок ухвалено зміни до Конституції про зняття з депутатів недоторканності, він сказав: "Не забігаймо вперед. Сподіватимемося, що у нас все вийде".

Разумков підтвердив, що наступного тижня у вівторок буде пленарне засідання, а в інші дні депутати працюватимуть у комітетах.

Він нагадав, що Верховна Рада рекомендувала депутатам невідкладно розглянути "дуже велику кількість законопроектів, вивчити їх".

"Це важливі законопроекти для нашої держави. Я сподіваюся, що вони стануть законами України. На них чекають і громадяни України, і інвестори, і бізнес", - сказав спікер.

Як повідомлялося, народні депутати попередньо (в першому читанні) схвалили проект закону про внесення змін до ст. 80 Конституції України, яким пропонується позбавити народних депутатів недоторканності.

Законопроект №7203 вніс до ВР VIII скликання п'ятий президент України Петро Порошенко.

У червні 2018 року Конституційний суд України (КС) дав висновок щодо відповідності цієї ініціативи вимогам ст. 157 і ст. 158 Основного закону.

Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, Рада може розглядати його для ухвалення в цілому. Для цього знадобиться щонаймеше 300 голосів парламентаріїв. Таку процедуру встановлює Конституція України.

Законопроект пропонує виключити зі ст. 80 Конституції положення про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані, а також що їм гарантується депутатська недоторканність.

У разі затвердження конституційних змін в цілому, у цій статті залишиться лише одна норма – про те, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Передбачено, що закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.

У Верховній Раді VIII скликання не розглядали ці конституційні зміни, посилаючись на те, що в своєму висновку КС звернув увагу, що, ухвалюючи рішення про скасування депутатської недоторканності, необхідно враховувати здатність політичної і правової системи України в разі повної відсутності інституту депутатської недоторканності забезпечити безперешкодне та ефективне здійснення народними депутатами України своїх повноважень, функціонування парламенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Джонсон про удари американською зброєю по РФ: Треба дозволити Україні вести війну так, як вони вважають за потрібне

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА