Бізнес-омбудсмен закликав прокуратуру розібратися з незаконним обшуком у Finance.ua — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес-омбудсмен закликав прокуратуру розібратися з незаконним обшуком у Finance.ua

731
Finance.ua звернулася до бізнес-омбудсмена зі скаргою на дії правоохоронних органів.
24 квітня в компанію Finance.ua прийшли з обшуком представники поліції і прокуратури. В результаті 11-годинного обшуку компанія позбавилася серверів і робочих комп’ютерів загальною вартістю близько 700 тис. грн., що створило перешкоди в роботі редакції.
Під час обшуку було зафіксовано низку серйозних порушень з боку правоохоронців, що свідчить про незаконність дій прокуратури. Проте прокуратура Голосіївського району продовжує утримувати техніку компанії без вагомих підстав.
Розглянувши скаргу, Рада бізнес-омбудсмена надіслала лист керівнику Київської місцевої прокуратури №1 Артему Ясю. У ньому вона вказала на несумісність цілей розслідування і негативних наслідків, які мали місце для Finance.ua.
«Слідчі дії мають непропорційні негативні наслідки, які перешкоджають нормальній діяльності компанії і завдають шкоди її діловій репутації та навряд чи можуть відповідати принципам верховенства права і закону. Більш того, такі дії можуть розглядатися як тиск на бізнес, що вкрай негативно впливає не тільки на конкретну компанію, а й на загальне бізнес-середовище, що завдає невідповідної шкоди іміджу країни», – йдеться в листі за підписом заступника бізнес-омбудсмена Тетяни Короткої.
У зверненні до керівництва прокуратури наголошується, що поки що численні законодавчі зміни, покликані не допускати надмірного та необгрунтованого вилучення слідчими органами комп’ютерної техніки у компаній, не дають необхідного результату. Зокрема, під час обшуку Finance.ua були вилучені документи і техніка, які не мають жодного відношення до розслідування.
Рада бізнес-омбудсмена закликала прокуратуру перевірити обставини проведення досудового розслідування і з’ясувати, наскільки обмеження, які мали місце, відповідають цілям кримінального провадження. При цьому прокуратуру також закликали закрити кримінальне провадження в разі, якщо у діях Finance.ua відсутній склад злочину.
Рада бізнес-омбудсмена – це постійно діючий консультативно-дорадчий орган при Кабінеті Міністрів. Його мета – перешкоджання корупційним та іншим порушенням законних інтересів суб’єктів підприємництва.
Нагадаємо, раніше ІнАУ вже звернулася до Президента України з метою втрутитися в ситуацію з незаконним обшуком і тиском на бізнес. Також ІнАУ надсилала листи Генеральному прокурору, Голові національної поліції та Голові СБУ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас