10:07 16.09.2019

Чеснаков назвав умовою проведення "нормандського" саміту визнання Києвом "формули Штайнмаєра"

2 хв читати

Саміт держав "Нормандської четвірки" може бути проведено в разі гарантованого визнання Києвом "формули Штайнмаєра", вважає директор Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков.

"Підписання найближчими днями в Мінській контактній групі документів про визнання Києвом формули Штайнмаєра - умова проведення саміту "Нормандської четвірки", - сказав Чеснаков у понеділок "Інтерфаксу".

Водночас, за його словами, Київ наразі не демонструє готовності надати Донбасу особливий статус.

"Останні заяви Леоніда Кучми і Вадима Пристайка про відмову України від надання окремим районам Донецької та Луганської областей особливого статусу слід однозначно сприймати як докази відсутності у Києва реальних намірів виконати Мінські угоди", - сказав експерт.

За його словами, ті самі люди в Києві заявляють і про готовність імплементувати "формулу Штайнмаєра", і про неготовність надати Донбасу особливий статус.

"Але ж заперечення особливого статусу Донбасу заперечує і формулу Штайнмаєра. Інакше виходить абсолютна нісенітниця і обман з українського боку - не можна ж погоджувати механізм набуття чинності законом про особливий статусу без наміру надати в подальшому цей особливий статус", - сказав він.

"Формула Штайнмаєра" названа за іменем нинішнього президента ФРН, у минулому глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Вона передбачає, що до виборів закон про особливий статус Донецька і Луганська застосовуватимуть на тимчасовій основі, а після виборів і після виходу остаточної доповіді БДІПЛ ОБСЄ з визнанням про те, що ці вибори відбулися відповідно до демократичних принципів, закон набуде остаточної юридичної сили.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА