Доступність посилання

ТОП новини

Через карантин Чехії бракує робочих рук з-за кордону, зокрема з України


Всередині центральної станції метро Праги, 17 березня
Всередині центральної станції метро Праги, 17 березня

Прага – За останніми повідомленнями Міністерства охорони здоров’я в Чехії на ранок середи, 18 березня зареєстровано 464 особи інфіковані коронавірусом. Зростання кількості хворих, особливо протягом останньої доби, змусило чеський уряд ухвалити і невідкладно запровадити низку заходів, які мають зупинити чи хоча б сповільнити подальше поширення епідемії в країні.

Відтак Чехія закрила свої кордони для іноземців, крім тих, хто має право постійного чи довготривалого перебування в країні. До того ж, чехи, які повертаються додому з-за кордону, зокрема з країн, охоплених коронавірусом, одразу на 14 днів потрапляють в карантин. Водночас згорнули свою роботу сотні ресторанів, кафе, торгових центрів.

Ці обмеження в щоденному житті змусили багатьох іноземців, зокрема і українських громадян, покинути Чехію. Важливо, що раду і допомогу в цьому надає землякам посольство України в Чеській Республіці.

Виїзд надійних і безвідмовних робітників додому не можна не помітити, і чехи відразу звернули на це увагу, особливо коли у сфері комунальних служб, торгівлі, обслуговування настали проблеми. Наприклад, на початку карантину – всупереч закликам прем’єра Андрея Бабіша не панікувати – чехи кинулись скуповувати все, щоб не залишитись без продуктів, ліків чи санітарних засобів. А в крамницях їх не раз зустрічали порожні полиці – явище досі небувале. Причина, як з’ясувалось, проста: брак персоналу, який би ці полиці наповнив, адже склади повні.

Відчутний брак робочих рук з України і в сільському господарстві Чехії. Голова Аграрного союзу Чехії Мартін Піха на пресконфренеції заявив, що сільське господарство країни крім карантинних заходів, вирішує проблему з приїздом українських робітників і закликав уряд зробити все можливе для того, щоб українці, які отримали робочу візу, могли потрапити до Чехії. Нині в Чеському посольстві в Україні припинили приймати заяви на робочі візи і робота по вже прийнятих заявах зупиняється до закінчення надзвичайного стану, так само як і видача віз. Навіть тим, хто встиг отримати робочу візу, уряд не рекомендує приїжджати до Чехії, бо не може гарантувати безперешкодного перетину кордону.

На думку Томаша Проуза, економіста, президента чеського Союзу торгівлі й туризму, нині в Чехії брак робочих рук, персоналу очевидний.

Найбільшою проблемою останніх днів був саме брак людей
Томаш Проуза

«Найбільшою проблемою останніх днів був саме брак людей. Низка працівників є вдома з дітьми. Частина робітників з-за кордону, зокрема з України, виїхала протягом останнього тижня додому. І тут цей збій очевидний», – зазначив він.

Також у твіттері Томаш Проуза наголосив, що нині тільки в крамницях не вистачає 20 тисяч людей, «продавчині сидять вдома з дітьми або ж виїхали в Україну».

Карантин у Чехії розхитав ринок праці, нестача робочої сили, в тому числі й з України, змусила чеський Союз торгівлі й туризму звернутись за допомогою до студентів, працівників ресторанів і кафе, які зараз закриті. На думку публіцистки Барбори Панкової, ситуацію на ринку праці ще може врятувати літній туристичний сезон, однак за умови, що епідемію коронавірусу вдасться здолати за два місяці.

Нині ж очікується, що надзвичайний стан в Чехії триватиме до 12 квітня, тож ті іноземці, які не встигли покинути країну, але легально перебували в ній на початок карантину, можуть продовжити своє перебування, не побоюючись санкцій, та виїхати після припинення надзвичайного стану.

Ускладнилося життя і тих українців, які живуть у Чехії постійно. Через закриття ресторанів та готелів, без роботи залишився їхній персонал, без доходів малі підприємці в туристичній галузі. На будівлях мають дотримуватися обмежень у 30 людей.

В Українській греко-католицькій церкві, де у неділю збиралося близько 1,5 тисячі парафіян, виконують розпорядження уряду та не проводять богослужінь.

«Поки ще було можна збиратися меншою кількістю людей, ми проводили замість чоритьох служб на день – вісім, у нашому основному храмі та у сусідній капличці, щоб обмежити спочатку до 100, а потім до 30 людей. Нині храм має бути закритий. Але, якщо хтось попросить мене про причастя, чи мирування, я не можу відмовляти», – говорить в розмові з Радіо Свобода настоятель празького храму Святого Климента о. Василь Сливоцький.

За його словами, у храмі проводиться дезінфекція і вірні моляться за те, щоб недуга відступила і дозволила відсвяткувати Великдень, на який до храму збираються тисячі людей.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG