20:41 06.12.2019

Питання мов нацменшин, корінних народів і країни-агресора потрібно розділяти - Фріз про висновки Венеціанської комісії щодо мовного закону

3 хв читати
Питання мов нацменшин, корінних народів і країни-агресора потрібно розділяти - Фріз про висновки Венеціанської комісії щодо мовного закону

Україна й надалі має право відстоювати свою національну мову, вважає народний депутат із фракції "Європейська солідарність" Ірина Фріз, коментуючи ухвалені у п'ятницю висновки Комісії за демократію через право Ради Європи (Венеціанська комісія) про український закон про державну мову.

"Венеціанська комісія у своєму висновку відзначає зрозумілість для себе позиції України, де національна мова перебувала під дискримінацією Росії. І таке розуміння дає нам право та можливість для подальшого послідовного відстоювання наших цінностей ідентичності, а саме - мови. До речі, у Середньовіччі в Англії державною мовою була французька. І лише шляхом відстоювання рідної мови англійська стала офіційною в Англії. Спочатку втрачають мову, а слідом - державу", - сказала Фріз у коментарі агентству" Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

За словами парламентарія, потрібно чітко відокремлювати питання мов національних меншин, корінних народів і мови країни-агресора.

"Проблема полягає в тому, що Росія використовує мовне питання, як інструмент гібридної війни. Це не має нічого спільного з мовою, як засобом спілкування. Росія перетворила мову на засіб політичної експансії. Такого не відбувається з жодною мовою: ні з англійською, ні з французькою , ні з іспанською, ні з китайською. Мова не стає фетишем і не має бути зброєю однієї країни проти держав-сусідів, адже тоді це є проявом агресії. Саме тому, на мій погляд, дії Росії має адекватно оцінювати міжнародне суспільство, а Кремль має нести повну відповідальність за імперіалістичну фантомну поведінку стосовно України", - зазначила Фріз.

Народний депутат наголосила, що для неї у цьому питанні орієнтиром є США, які утворили емігранти: англійці, французи, німці, ірландці, євреї, поляки та представники інших народів.

"Незважаючи на це, мовою офіційного рівня є англійська. Так само, незважаючи на те, що у Франції багато вихідців із країн Африки, мови народів банту, наприклад, не є мовами навчання у французьких навчальних закладах або держустановах", - наголосила Фріз.

Як повідомлялося, основним висновком нової думки, яку ухвалила у п'ятницю Венеціанська комісія, є те, що влада України має прагнути балансу в мовній політиці для того, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості в Україні. Цього досі не зроблено, зокрема і в нещодавньому законі про державну мову.

У ВК визнають, що мовна політика "є надзвичайно складною, делікатною і політизованою проблемою в Україні, особливо в контексті конфлікту з Росією".

Крім того, ВК "особливо рекомендує" переглянути положення закону, що передбачають "диференційоване поводження з мовами корінних народів, мовами національних меншин, які є офіційними мовами ЄС, і мовами національних меншин, які не є офіційними мовами ЄС". "Будь-яке розходження між поводженням із цими мовами має базуватися на об'єктивному та розумному обґрунтуванні, чого поки що немає", - наголошується у висновках.

Як приклад експерти ВК зазначають, що перехідний період реалізації положень закону про освіту, який "зазнав різкої критики", було продовжено з 1 вересня 2020 року до 1 вересня 2023 року "тільки для учнів, чия рідна мова є мовою ЄС, а не для тих, хто володіє іншими рідними мовами, зокрема російською". "Комісія рекомендує продовжити цей термін для всіх національних меншин і корінних народів", - ідеться в документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА