Доступність посилання

ТОП новини

​Екс-посол США про отруєння Скрипалів, вибори на Донбасі і Сенцова


Майкл Макфол
Майкл Макфол

Колишній посол США в Росії Майкл Макфол вважає, що керівництво США могло би зробити більше у справі українського режисера Олега Сенцова, який продовжує голодування у російській в’язниці. Про це екс-дипломат, відомий своєю критикою нинішнього господаря Білого дому і Кремля, заявив у розмові з Радіо Свобода в кулуарах щорічного форуму «Ялтинської європейської стратегії» (YES), який триває у Києві. Водночас американський експерт визнає, що у США нині мало важелів впливу на офіційну Москву. Майкл Макфол – колишній посол Сполучених Штатів у Росії (2012–2014 роки), професор Стенфордського університету, старший науковий співробітник Інституту Гувера (США).

– Прокоментуйте, будь-ласка, інтерв’ю телеканалу RT росіян, підозрюваних в отруєнні Скрипалів у Великій Британії. Чи Ви вже мали змогу його побачити?

– Бачив уривки, я вважаю, що все це дивно. Я не розумію, у чому полягає стратегія пана Путіна, який закликав їх дати це інтерв’ю. Для мене очевидно, що вони підтвердили те, що казала британська влада, що вони були у Солсбері. Згадайте, що раніше вони це спростовували. Для мене це загадка, чому вони дали це інтерв’ю.

– США і Росія мають дуже різне бачення того, якою має бути можлива миротворча місія ООН на Донбасі. Як подолати ці суперечності?

– Я не є великим оптимістом з цього приводу. Погоджуюся з тим, що сказав президент Порошенко: навряд чи російська влада погодиться з таким сценарієм. Якщо Ви мене запитаєте як в аналітика, чи таке буде, то скажу, що це малоймовірно.

– Що можна зробити, щоб протидіяти «виборам» на Донбасі, які бойовики призначили на листопад? Україна і Захід вже назвали їх нелегітимними.

– Світ має їх засудити і наголошувати, що вони не є гідними довіри. Не може бути «виборів» на окупованих теренах, коли 1,8 мільйона є переселенцями в регіоні, це просто несправжні «вибори».

– У кулуарах зустрічі екс-президент Леонід Кучма заявив, що навряд чи відбудеться обмін полонених до виборів в Україні. Чи це справді «глухий кут»? Чи США можуть на це якось вплинути?

– Я не бачив цієї заяви. Зараз у США небагато важелів впливу на президента Путіна, найкраще що можна зробити, так це стримувати дії Путіна

– Немає важелів впливу? Це означає, що Сенцову дозволять померти?

– Звичайно, що ні. Я публічно вже говорив про Сенцова. Наскільки мені відомо, президент Трамп не висловлювався з цього приводу, і мені хотілося, щоб він зробив більше й використав свої особисті стосунки з Путіним, щоб спробувати визволити його з в’язниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG