13:09 22.11.2018

І.Луценко: КС надав позитивний висновок щодо конституційних змін у частині інтеграції в ЄС і НАТО

2 хв читати
І.Луценко: КС надав позитивний висновок щодо конституційних змін у частині інтеграції в ЄС і НАТО

Конституційний Суд (КС) України надав висновок до президентського законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо інтеграції держави в Євросоюз і НАТО, заявила представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко.

"Точна інформація: 14-ма голосами - більшістю голосів суддів Конституційного Суду - було ухвалено позитивне рішення щодо того, що норми змін до Конституції, запропоновані президентом П.Порошенком, відповідають чинній Конституції. Тому їх може підтримати парламент", - сказала вона журналістам у четвер у кулуарах парламенту, відповідаючи на відповідне запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в Конституційному Суді, суд після завершення закритого засідання в четвер зробив висновок, проте текст висновку поки що відсутній.

"Відповідно до законодавства, висновок має бути оприлюднено не пізніше наступного дня", - зазначив співрозмовник агентства, додавши, що, згідно з порядком, текст буде оприлюднено на сайті КС.

Як повідомлялося, КС в четвер продовжив розгляд справи за конституційним поданням Верховної Ради про надання висновку стосовно відповідності Конституції законопроекту щодо курсу України в НАТО і Євросоюз. Йдеться про конституційне подання Верховної Ради стосовно надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (реєстр. №9037) вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

8 листопада Велика палата КС на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за цим конституційним поданням Верховної Ради.

20 вересня Верховна Рада включила до порядку денного сесії і направила до КС президентський законопроект (№9037) про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в ЄС і НАТО. 27 вересня звернення Верховної Ради щодо відповідності Конституції цього законопроекту надійшло до КС.

Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України ВР може розглянути лише за наявності висновку КС щодо відповідності ініціативи вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (ухвалити в першому читанні) такий законопроект не менше ніж 226 голосами. Після цього, наступної чергової сесії, парламент може голосувати за нього для ухвалення в цілому. Для цього потрібно не менше ніж 300 голосів парламентаріїв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА