17:07 15.07.2020

У ЦВК прогнозують складнощі з проведенням місцевих виборів через адмінтерреформу

2 хв читати
У ЦВК прогнозують складнощі з проведенням місцевих виборів через адмінтерреформу

Несинхронне ухвалення рішення про зміни до адміністративно-територіального устрою України та внесення змін до Виборчого кодексу України можуть спричинити нові прогалини у правовому регулюванні, створити невиправдані складнощі та призвести до непрогнозованих результатів, зазначають у Центральній виборчій комісії.

"Проект постанови про утворення та ліквідацію районів (реєстр. № 3650) фактично передбачає значне укрупнення районів, що істотно впливатиме на здійснення окремих виборчих процедур під час організації підготовки та проведення місцевих виборів. Так, у разі його прийняття до складу низки новоутворених районів входитимуть понад 700 виборчих дільниць, а отже, відповідні районні виборчі комісії повинні забезпечуватимуть і утворення відповідної кількості дільничних комісій, і адміністрування виборчого процесу на них. Таке навантаження створює серйозні ризики щодо належної організації виборчого процесу та потребує відповідного корегування виборчого законодавства", - йдеться в повідомленні на сайті ЦВК.

Також у комісії зазначають, що подальше зволікання з ухваленням законопроекту про вдосконалення виборчого законодавства (№3485) і набуттям ним чинності може призвести до неможливості здійснення окремих процедур, спрямованих на підготовку до місцевих виборів 25 жовтня, оскільки подання кандидатур до ЦВК для формування тервиборчкомів триватиме з 26 липня по 5 серпня.

Крім того, в ЦВК звертають увагу, що в разі неприйняття рішення про створення нових районів необхідно буде вносити корективи до виборчого законодавства, оскільки за рішенням уряду окремі новостворені ОТГ належать до різних районів, що спричинить проблеми з проведенням виборів до райрад: зумовить невизначеність щодо утворення округів, організації голосування, транспортування виборчої документації, встановлення підсумків та результатів голосування в таких громадах і районах.

"Враховуючи викладене, закликаємо Верховну Раду України якнайшвидше врегулювати проблемні питання та створити якісну законодавчу основу для організації підготовки та проведення в Україні місцевих виборів 25 жовтня 2020 року", - резюмували в ЦВК.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА