RU
 

Рекомендації ЄК: коли доречні експрес-тести на COVID-19

Українська служба DW,  19 листопада 2020, 07:07
0
336
Рекомендації ЄК: коли доречні експрес-тести на COVID-19
Фото: АРА
Швидкий антиген-тест вважається набагато менш точним, ніж ПЛР-тест

Єврокомісія ухвалила рекомендації щодо ситуацій, коли державам ЄС варто подумати над застосуванням експрес-тестів на коронавірус. Масове тестування на COVID-19 - один з таких варіантів.

Єврокомісія визначила ситуації, в яких державам ЄС слід подумати над використанням швидких антиген-тестів на коронавірус. Одна з таких ситуацій - для проведення масового тестування на COVID-19, ідеться у рекомендації щодо експрес-тестів, ухваленій Єврокомісією у середу, 18 листопада.

"У таких ситуаціях (масового тестування. - Ред.) ризик невиявлення всіх випадків зараження або ризик хибних негативних результатів урівноважується швидкістю результатів і можливістю повторного тестування тих осіб, у яких перший результат був негативним", - зазначають у Єврокомісії.

Як відомо, експрес, або антиген-тести є менш надійними за тести ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції). Чутливість антиген-тестів становить від 29 до майже 94 відсотків, порівняно з ПЛР. У Єврокомісії наголошують, що допускати до застосування варто лише ті системи експрес-тестів, які мають не менше 80 відсотків чутливості. При цьому антиген-тести можуть виявити, чи інфікувалася людина коронавірусом, протягом перших п'яти днів після появи симптомів.

Інші сценарії застосування експрес-тестів

Єврокомісія також радить застосовувати експрес-тести, коли потужності перевірок за методом ПЛР є недостатніми. Інший варіант застосування - для тестування осіб перш ніж покласти їх у лікарню або ж у самих медзакладах під час тріажу, коли медикам доводиться вирішувати, кому спершу надавати допомогу. У ситуаціях з високим поширенням коронавірусу експрес-тести радять використовувати для перевірки медиків, працівників будинків для людей похилого віку, співробітників в'язниць.

У разі високого рівня поширення коронавірусу в Єврокомісії радять негативні результати антиген-тестів підтверджувати за методом ПЛР. Якщо ж рівень поширення COVID-19 низький, то підтверджувати радять позитивні результати.

Також у Єврокомісії переконані, що взаємне визнання результатів експрес-тестів між країнами ЄС сприятиме як руху людей між ними, так і виявленню ланцюгів захворювання.

Як відомо, повноваження в охороні здоров'я перебувають винятково в руках національних держав, тому Єврокомісія може лише давати рекомендації у цій сфері.

Нагадаємо, що у Словаччині у листопаді провели масове тестування на коронавірус серед майже всього населення. Використовували для цього експрес-тести. Тепер і Австрія планує провести таке саме масове тестування, але поки що лише певних груп населення.

Джерело: Українська служба DW


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Коронавірус
AstraZeneca відкликає свою вакцину проти COVID-19 у всьому світі
Вчені розробили універсальну вакцину від коронавірусу - The Guardian
ВООЗ планує підписати угоду що запобігання пандемій
За тиждень від COVID-19 і грипу в Україні померли 28 людей
В Україну завезли 254 тис. доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
СПЕЦТЕМА: Коронавірус
ТЕГИ: тестпандемия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі