Артем Ковбель: як розставити фінансові цілі в залежності від етапу життя компанії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: як розставити фінансові цілі в залежності від етапу життя компанії?

Фондовий ринок
510
В процесі своєї діяльності компанія проходить кілька етапів свого становлення: від start up, коли бізнес, по суті, нічого не заробляє і перебуває на стадії становлення, до break even point – вихід на точку беззбитковості.
Далі йде стадія виходу на отримання прибутку (profit), але це якщо компанія не потрапила в Valley of death (долина смерті), де покоїться більшість бізнесів, які так і не змогли вийти на точку беззбитковості.
Ці етапи іншими словами називаються життєвим циклом компанії.
Артем Ковбель: як розставити фінансові цілі в залежності від етапу життя компанії?
Інструмент фінансового планування відіграє важливу роль протягом усього життєвого циклу компанії. Попервах він є її скелетом, а потім кровоносною системою, що дозволяє оцифрувати і збалансувати inflows/outflows/cash flow (доходи/витрати/рух грошових коштів) через систему бюджетування бізнесу в розрізі напрямків бізнесу.
Фінансові цілі компанії мають бути розставлені з урахуванням низки факторів. Маються на увазі:
1. Життєвий цикл компанії, вже згаданий вище.
2. Стратегічні цілі компанії (локальні/глобальні).
3. Розміри ринку і своє позиціонування на цьому ринку.
4. Конкурентне середовище та ін.
При цьому фінансові цілі також повинні відповідати певним критеріям, серед яких:
  • реальність. В даному випадку мається на увазі можливість виконання поставленої задачі за певний проміжок часу. Хоч один успішний підприємець і говорив, що мета компанії повинна лежати за межами життя і бути недосяжною як 100%-ва досконалість, в даному випадку ця фраза недоречна. Принаймні, якщо мова йде про ранньій етап розвитку компанії;
  • вимірюваність і прогнозованість. Цілі мають піддаватися математичному розрахунку і фінансовому аналізу;
  • перманентна прогресивність. Обрані цілі повинні мати постійний характер і відповідати принципу експоненційної прогресії, тобто зростати в міру розвитку компанії;
  • інтенсивність і екстенсивність. До інтенсивності відноситься внутрішня ефективність підприємства – вміння компанії працювати з витратами (costs). Екстенсивність – вміння нарощувати зовнішні продажі своєї продукції.
Запорукою успіху в виконанні поставлених завдань на будь-якому з етапів розвитку компанії є функція контролю. Ключовий її елемент – система KPI (від англ. key performance indicators – ключові показники ефективності).
З її допомогою можна розписати всі завдання по термінах і пріоритетах, відстежувати швидкість їх реалізації, поточний прогрес і інші важливі чинники.
По суті, KPI – інструмент, що наочно відображає рух до намічених цілей. Мірило, що вимірює ефективність вашого бізнесу і дає відповідь на важливі стратегічні питання, такі як: «який розрахунковий рахунок на табло?», «чи росте операційна ефективність моєї компанії?», «чи збільшився показник EBITDA (Revenue, Market penetration)?», «чи спрацювала юніт економіка?» і т.д.
Не менш важливу роль відіграє і використання в роботі циклу Демінга в поєднанні з концепцією OODA (Observe-Orient-Decide-Act, «спостереження-орієнтація-рішення-дія»).
Вони передбачають розв’язання будь-якої проблеми за допомогою комплексного аналізу всіх факторів, що на неї впливають.
Як це працює на практиці, можна відстежити на прикладі великих світових компаній, які активно використовують вищевказані методи у своїй роботі.
Так, коли на одному з конвеєрів Toyota виявляється заводський брак, вся лінія повністю зупиняється. Далі збирається весь ключовий технічний склад. Спільними зусиллями він виявляє проблему і розробляє її рішення.
Тобто, буквально здійснюються процедури спостереження, орієнтації, рішення і дії, закладені в основу концепції OODA.
Після цього конвеєр знову запускається, проблема більше не повторюється, тому що вся робота конвеєра налагоджена з нуля, а персонал попереджений про причини попередніх неполадок і вже не допустить їх повторення. У цьому, до речі, криється відповідь на питання, чому японські авто майже не ламаються.
Дотримуючись цих принципів на кожному з етапів становлення і розвитку компанії, Ви безумовно досягнете успіху.
Артем Ковбель, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас